– Globalne emocije - koji narodi su srećni, tužni, ljuti? – Travel Magazine

Globalne emocije – koji narodi su srećni, tužni, ljuti?

Globalne emocije – koji narodi su srećni, tužni, ljuti?

Sasvim obično pitanje „Hej, kako si?“ postavljeno ljudima širom sveta može da nam da najneočekivanije odgovore.

Agencija Gallup je prošle godine sprovela istraživanje u 143 zemlje sveta, koje je obuhvatilo 151.000 ispitanika.

Njima je postavljeno pitanje kako su se osećali prethodnog dana. Da li su bili ljuti ili tužni, ili su pak bili srećni. Jesu li se smejali ili plakali.

Za razliku od svetskog indeksa sreće, koji se dobija obračunom najrazličitijih pokazatelja poput primanja, zdravlja, socijalne podrške, ovaj izveštaj se bavi trenutnim emocijama ispitanika i predstavlja veoma zanimljivo štivo.

Najsrećnija je Južna Amerika
Pet Galupovih pitanja se tiče pozitivnih iskustava, a na njih su najbolje odgovorili stanovnici Paragvaja. Sedam od deset ispitanika u ovoj zemlji je osetilo zadovoljstvo (71%), bilo odmorno (72%), nasmejano ili se smejalo (74%) i bilo tretirano sa poštovanjem (87%).

Paragvaj, zemlja u Južnoj Americi koja inače važi za opuštenu, od 2015. drži prvo mesto na ovoj listi najpozitivnijih nacija. Na listi dominiraju i ostale zemlje Južne Amerike, gde među odraslim stanovništvom veliki procenat čine oni koji su srećni i zadovoljni. Takav rezultat je posledica opšteg društvenog obrasca koji oduvek važi u ovim zemljama, a kojim dominira pozitivan stav o svemu. Na listi prvih deset najpozitivnijih nacija, samo se Indonezija uglavila među Južnoamerikance.  Posle Paragvaja, na listi su Panama, Gvatemala, Meksiko, El Salvador, Indonezija, Honduras, Ekvador, Kostarika i Kolumbija.

Nigerija – zemlja osmeha
Za mnoge sasvim neočekivan rezultat, ali Nigerija je zemlja u kojoj se stanovnici najviše smeju. Više od devet od deset Nigerijaca se smejalo u prethodnom danu. Imajući u vidu da je Nigerija najmnogoljudnija zemlja u Africi ovaj rezultat je zaista impresivan. Razlog je možda u mladom stanovništvu. Nigerija je treća u svetu po udelu mladih – čak 90 od 186 miliona stanovnika ima manje od 18 godina.

Mongolija najodmornija
Narod Mongolije je najodmorniji sa čak 86% onih koji su odgovorili pozitivno na pitanje – da li se dobro odmorili juče. Da li su istraživači slučajno pogodili da postave ovo pitanje na dan nakon nekog državnog praznika ili ne, ali činjenica je da sa jednom od najmanjih naseljenosti na svetu (samo dve osobe na kvadratni kilometar) i sa predivnom prirodom kojom dominiraju umirujuće stepe, jezera, kanjoni i peščane dine, Mongolci imaju kako da se odmore.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Lični razvoj
Kada je u pitanju lični razvoj, skoro polovina svih ispitanika na svetu smatra da je prethodnog dana naučilo nešto novo ili steklo neko dragoceno iskustvo. Najbolji na tom polju su stanovnici Srednje Amerike (El Salvador, Panama i Gvatemala) i Zapadne Afrike (Senegal, Niger).

Negativna iskustva
Pet pitanja iz ankete se tiče negativnih iskustava poput fizičkog bola, brige, tuge, stresa ili besa. Ali, nisu sve zemlje koje imaju nizak indeks negativnih iskustava ujedno i sa visokim indeksom sreće.  Lični osećaji zavise i od mnogih kulturnih prilika i obrazaca ponašanja. Tako je Švedska, koja po mnogim indeksima sreće uvek završava na prvom mestu, ovde, u ovom istraživanju završila četvrta. Na prvom mestu je Azerbejdžan, a visoko se kotiraju i zemlje Srednje Azije (Kazahstan, Turkenistan, Uzbekistan), čije stanovništvo u velikoj većini ne doživljava stres. Najmanje su tužni ili zabrinuti stanovnici Tajvana, u Estoniji su najmanje ljuti i besni, dok Vijetnamci najmanje doživljavaju fizičku bol.

Ukupno posmatrano više od trećine svih ispitanika je osećalo zabrinutost (39%), stres (35%) i fizičku bol (31%). Više od petine ispitanika je ljuto (22%) ili se oseća tužno (24%).

Najgori rezultat jezabeležen u Čadu, gde je sedam od deset građana odgovorilo da se često bori da obezbedi hranu. U samom vrhu po negativnim emocijama je Avganistan, čiji stanovnici veoma retko kažu da su imali neko pozitivno iskustvo i emociju.

Post sovjetski stoicizam
Izveštaj Galupa daje i sliku o najviše i najmanje emotivnim društvima. Sa najvećim prosečnim brojem potvrdnih odgovora na deset postavljeni pitanja bilo da su pozitivna ili negativna dominiraju Niger, Filipini, Liberija i Ekvador. Na drugoj strani su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, koje imaju najmanje potvrdnih odgovora, bilo da su pozitvna ili negativna iskustva u pitanju. Belorusija prednjači.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *