Vesti – Gradi se najviši panoramski točak u Africi – Travel Magazine

Gradi se najviši panoramski točak u Africi

Gradi se najviši panoramski točak u Africi

Sa 135 metara visine, London Eye nije najviši panoramski točak na svetu, ali je sigurno najpoznatiji. Simbol grada od svog otvaranja 2000. godine, London Eye je 6 godina nosio titulu najveće atrakcije te vrste na svetu. Trenutno se nalazi na četvrtom mestu na rang listi, nakon što su ga nadmašili High Roller u Las Vegasu (168 metara), Singapore Flyer u Singapuru (165 metara) i Star of Nanchang u Kini (160 metara).

Preobrazaj Ajfelovog tornja
PROČITAJTE I…

Blistavi preobražaj Ajfelovog tornja

Dubai gradi gigantski točak za osmatranje, koji će sa 250 metara visine uskoro biti krunisan za najviši panoramski točak na svetu. Iako neće moći da se poredi sa onim u Dubaiju, Kairo, takođe, pravi svoj panoramski točak kao dodatnu atrakciju za turiste. Oporavak turizma i dolazak posetilaca grad očekuje nakon početka programa vakcinacije i obnavljanja međunarodnih putovanja.

Panoramski točak u Kairu istina neće biti najviši. Međutim, nudiće nešto što se ne može meriti ni sa jednim drugim: panoramski pogled na čuvene piramide u Gizi!

Panoramski točak u Kairu – Cairo Eye

Prema navodima lokalnih medija, kamen temeljac nove atrakcije grada je već postavljen, a očekuje se da će građevina biti spremna da dočeka posetioce 2022. godine. Točak će biti visok 120 metara, a lokacija mu je u četvrti Zamalek, na zapadnoj strani grada. Smešten na ostrvu Gezira, ovaj panoramski točak će biti najviši u Africi. Sa njega će se pružati panoramski pogled i do 50 kilometara u daljinu, što znači da će se posetiocima u vidokrugu nalaziti piramide kao i Velika sfinga u Gizi.

Ogromni panoramski točak imaće 48 kabina kapaciteta po 8 putnika i očekuje se da će godišnje moći da primi 2,5 miliona posetilaca.

Međutim, troškovi za projekat u celini se procenjuju na oko 26 miliona eura, što ga čini izuzetno ambicioznim poduhvatom. Pored točka, planirane su i razne dodatne atrakcije, od pristaništa do šoping zone, mnoštva kafića, restorana i prostora za organizovanje raznovrsnih događaja.

Obnavljanje turizma u prestonici

Atrakcija će, kako je objasnio guverner Kaira, igrati stratešku ulogu u razvoju održivog turizma. U tom smislu, ovaj projekat pridružiće se drugim tekućim projektima koji teže preuređenju i poboljšanju kvaliteta života u gradu. To uključuje i premeštanje svih ministarstava i vladinih agencija u novu administrativnu prestonicu. Očekuje se da će ovaj potez “osloboditi” Kairo i da će grad postati atraktivnija turistička destinacija.

Pored pristaništa, očekuje se da će Cairo Eye postati zona za razonodu sa kafićima i restoranima. Tu su i veliki projekti na području Gize, poput otvaranja (koje je još jednom odloženo) Velikog egipatskog muzeja, novog centra za posetioce piramida i nedavno otvorenog Sfinga međunarodnog aerodroma. Kairo, takođe, planira i izgradnju šetališta Ahl Misr. Biće to uzdignuto šetalište dužine 5 kilometara, paralelno sa Nilom, prošarano prodavnicama, restoranima i pozorištima sa pogledom na reku.

Stručnjaci navode da će Cairo Eye obuhvatiti površinu od 20.000 kvadratnih metara. Projekat je dizajniran tako da, pre svega, vodi računa o ekološkim aspektima okoline. Očuvaće se postojeće šumovite površine parka, a zelene površine će se i proširiti u četvrti Zamalek za 15%.

Pitanja poput saobraćaja, koji je u gradu veoma zagušen, takođe su analizirana kako bi se izbegli budući zastoji i gužve. Biće ponuđene različite taksi i Hop-On-Hop-Off usluge, kao i novo parkiralište sa prostorom za 500 vozila.

Međutim, prema rečima stručnjaka, projekat je naišao i na oštre kritike, posebno od strane stanovnika ostrva Gezira. Meštani se plaše još veće gužve i pretrpanosti na ovom području, gde se, između ostalog, već nalaze Opera i Kula u Kairu.

Procida prestonica kultura
PROČITAJTE I…

Koloritna italijanska prestonica kulture za 2022

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *