Vesti – Grčka otvara granice za turiste iz Srbije – Travel Magazine

Grčka otvara granice za turiste iz Srbije

Grčka otvara granice za turiste iz Srbije

Grčki ministar turizma Haris Teoharis, nakon sastanka sa srpskom ministarkom Tatjanom Matić, razjasnio je mnoge nejasnoće koje muče srpske turiste zainteresovane za posetu Grčkoj. Ministar Teoharis je objasnio pod kojim uslovima će moći da se uđe u Grčku, koje će vakcine biti priznate, kao i kada Grčka konačno otvara granice. Takođe, on je istakao da se nada da će ova godina biti tranziciona i da će Grčku posetiti znatno više turista nego prošle godine.

Sejseli se otvaraju
PROČITAJTE I…

Sejšeli se otvaraju za turiste, bili vakcinisani ili ne

Otvaranje turističke sezone – 14. maja

Prema rečima grčkog ministra, Grčka će primati posetioce od 14. maja pa nadalje. To će biti otvaranje turističke sezone kada će ujedno raditi i četiri granična prelaza – dva u Bugarskoj i dva u Severnoj Makedoniji.

Grčka otvara granice i pre 14. maja

Planiran je pilot program koji će započeti u aprilu, ali još uvek nije poznat tačan datum. Tokom ovog perioda otvoriće se dva ulaza prema Bugarskoj, Infeo Makasa i Promahonas, a prihvataće se samo PCR testovi. Želja Grčke je da u ovaj pilot program bude uključena i Srbija. Nakon toga, od 14. maja otvoriće se i dva ulaza kod Severne Makedonije (među njima i Evzoni, za koji su srpski turisti najviše zainteresovani), tako da će tada svi prelazi biti dostupni.

Sve vakcine se prihvataju

Ministar Teoharis razjasnio je i problem sa vakcinama. Prema njegovim rečima, Grčka prati instrukcije Evropske unije kada su u pitanju vakcine koje će koristiti za svoje državljane. Međutim, kada su u pitanju putovanja, Grčka će prihvatati i posetioce koji su vakcinisani vakcinama koje ova zemlja ne koristi. To znači da su dobrodošli i srpski turisti koji su primili Sinofarm i Sputnjik V vakcine.

Grčki ministar je pohvalio program vakcinacije u Srbiji koji je, po njegovom mišljenju, jako dobar. Srbiju je izdvojio kao jednu od država koje najbolje sprovode proces vakcinacije. Ministar je pozvao sve da se vakcinišu, jer je to, po njegovim rečima, jedini način da dođemo ponovo do slobode i izađemo iz ove krize.

Zanimljivo je da je ministar naglasio da odluka Grčke o priznavanju svih vakcina ne može da bude promenjena bilo kakvim pritiskom iz EU. Osim toga, građani EU, ali i oni van EU, za koje se utvrdi da su oboleli od COVID-19 nakon dolaska u Grčku, biće izolovani i praćeni. Ukoliko je potrebno biće i hospitalizovani, tj. kako ministar ističe, Grčka će se u potpunosti pobrinuti za njih. Dakle, biće obezbeđena sva zdravstvena nega, bez ikakvih troškova.

Uslovi za ulazak u Grčku

Pre svega, putnici iz Srbije bi trebalo da budu vakcinisani, a sve četiri vakcine koje se daju u Srbiji će imati istu važnost prilikom ulaska u Grčku. Dovoljno će biti da turisti imaju potvrdu o vakcinaciji na granici.

Druga mogućnost je da turisti imaju negativan PCR test, ukoliko se nisu vakcinisali. Sertifikat o vakcinaciji izdaje srpska vlada. Negativni PCR test izdaje sertifikovana laboratorija, što će sve biti lako proverljivo na granici.

Treća opcija je antigenski test koji pokazuje da osoba ima stvorena atitela, odnosno da je preležala virus. Međutim, u ovom slučaju postoji mogućnost da, ukoliko ste pozitivni, ostanete izolovani.

Ono što najviše zanima porodice sa decom, deca mlađa od 10 godina neće morati da se testiraju. Međutim, deca starija od 10 godina moraće da imaju negativan PCR test.

Nasumični testovi na granici – dodatna sigurnost

Ministar je dodao da je Grčka osmislila i drugu “liniju odbrane”, a to je provera na granici, brzim testovima. Turisti će morati da popune određeni formular dan pre dolaska na granicu. Na osnovu programa računar će nasumično odabrati osobe koje će biti testirane. Iza ovoga stoji želja Grčke da bude sigurna da svaka osoba koja dođe u zemlju bude bezbedna.

Delimično vakcinisani putnici

Zanimljivo pitanje je i šta će biti sa putnicima iz Srbije koji su primili samo jednu dozu vakcine ili onima kod kojih je prošlo par dana od revakcinacije? Ministar Teoharis je istakao da će u tom slučaju odluku na kraju doneti lekari.

Ukoliko je prošlo nedelju dana posle druge doze, sigurno neće biti problema. Prema njegovim rečima, otvorena je diskusija da li dozvoliti ulazak u zemlju turistima posle jedne doze tj. par dana posle druge doze? Za konačan odgovor čeka se preporuka lekara, ali ministar naglašava da je najbolje da putnici imaju primljene obe doze.

Slobodno kretanje po zemlji

Nakon ispunjavanja pomenutih uslova i ulaska u zemlju, možete se slobodno kretati po Grčkoj i boraviti u hotelima. Grčki hotelijeri su već počeli da dele vaučere za dodatne usluge kako bi nadoknadili cenu testova. Naravno, obavezno će biti poštovanje epidemioloških mera, odnosno držanje distance, nošenje maski i obavezna dezinfekcija. Dakle, sve ono što važi za Grke važiće i za Srbe koji se odluče da svoj odmor ove godine provedu u “zemlji bogova”.

Grčka sela koja treba posetiti
PROČITAJTE I…

Grčka sela koja treba posetiti

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
27Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *