– Grčka otvara niz novih, jedinstvenih atrakcija – Travel Magazine

Grčka otvara niz novih, jedinstvenih atrakcija

Grčka otvara niz novih, jedinstvenih atrakcija

U Grčkoj se po prvi put otvara serija podvodnih muzeja, u kojima će turisti moći da izbliza vide ostatke antičkih brodova, među njima i trgovački brod Peristeru, koji je 56. godine pre hrišćanske ere potonuo u blizini ostrva Alonisos i koji se smatra najvažnijim ovakvim nalazom klasičnog doba.

Naučnici su prethodno mislili da takvi brodovi nisu postojali do rimskog doba, i to nekih 400 godina kasnije, ali je ovaj nalaz potpuno promenio saznanja o sposobnostima drevnih brodograditelja.

Olupina se i dalje istražuje i naučnici tek treba da utvrde kako i zašto je brod potonuo, mada postoje indicije da je na njemu izbio požar. Takođe se veruje da je nosio oko 4.000 amfora vina, od kojih se većina još uvek može videti na dnu mora oko broda.

Grčka je do 2004. branila ronjenje oko antičkih lokaliteta zbog straha od pljački, ali sada za javnost otvara i ovaj podvodni deo svog nacionalnog blaga. Peristera je prvi u nizu podvodnih muzeja koji će biti otvoreni u naredne dve godine. Ronioci će imati mogućnost da u vođenim obilascima vide olupine uživo, dok će oni koji ne rone sa lokalitetom moći da se upoznaju na kopnu, zahvaljujući virtuelnoj realnosti.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *