– Grčko ostrvo vam plaća da se doselite - istina ili laž? – Travel Magazine

Grčko ostrvo vam plaća da se doselite – istina ili laž?

Grčko ostrvo vam plaća da se doselite – istina ili laž?

Ako ste ikada poželeli da ostavite sve, odselite se na malo ostrvo u Mediteranu i ostatak života provedete jednostavno, slušajući sirtaki i pijući dobro vino, ova vest će vas zanimati.

Malo ostrvo Antikitera u Egejskom moru poziva zainteresovane porodice sa malom decom da se trajno dosele, a tokom prve tri godine boravka, kao stimulaciju im nudi 500 evra mesečno. Ovo ostrvo se nalazi između Kitire i Krita, i od Atine je udaljeno 45 minuta avionom. Gradonačelnik ostrva, Andreas Harhalakis, objasnio je da se radi o pokušaju oživljavanja Antiketere, budući da se njegova populacija smanjila sa 300 početkom 20. veka, na samo 24 stanovnika. Gradonačelnik nudi i brojne druge stimulacije, kao što su besplatna građevinska dozvola i komad zemlje na poklon, kao i besplatan smeštaj tokom prvih šest meseci na ostrvu.

Ako ste oduševljeni ovom vešću, razumemo vas. I mnogi svetski (a i neki domaći) mediji su reagovali isto, pa su je preneli bez ikakve provere.

Ali ako ste već krenuli da pravite putne planove… stanite! i setite se izreke: Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, onda to verovatno i nije istina.

Zapravo, delimično je istinita, a to je već sasvim druga stvar. Naime, Antikitera zaista muči muku sa odlivom stanovništva i zbog toga što na njemu živi samo dvadesetak starijih ljudi, preti joj odumiranje populacije. Zato je lokalna mitropolija Grčke pravoslavne crkve sponzorisala dolazak tri grčke porodice sa malom decom na ostrvo i objavila da će im pomagati sa simboličnom mesečnom sumom od 500 evra. Gradonačelnik Antikitere, ponesen trenutkom, za lokalne medije je sa oduševljenjem i optimizmom objavio da je to samo početak, i da će još mladih porodica uskoro doći da živi na ostrvu. I to je bilo to.

Sve dok neko nije iskopao tu vest i pustio je na društvenim mrežama. Veliki mediji i info portali ubrzo su počeli da je objavljuju, kao poziv upućen svim zainteresovanim mladim porodicama iz celog sveta, a neki su otišli toliko daleko, da su počeli da vagaju da li je život sa 500 evra mesečno na ostrvu moguć. Pojedini poznati mediji su se bacili u ozbiljnu analizu, kako bi zainteresovanim dali što više pravih informacija – tako smo saznali da na Antikiteri postoji samo jedna prodavnica sa osnovnim potrepštinama, da ukoliko želite da pozovete prijatelje možete ih smestiti u jedini Airbnb smeštaj na ostrvu, da su tražena zanimanja pekar, ribar i građevinac, da nema banaka niti bankomata, ali da ima struje i hvala bogu, interneta.

Mnogi mediji, sajtovi i info portali koji su preneli (i dodatno razradili) vest, nažalost su ostavili i kontakt telefon opštine Antikitera. Od tada ljudi na ostrvu nemaju mira, jer dnevno dobijaju stotine poziva i upita.

Postavlja se pitanje kako je nešto ovako moguće. Informacija koja je već na prvi pogled sumnjiva raširila se Internetom kao požar, a većina novinara nije se potrudila da je proveri, već je u senzacionalističkom maniru, bez imalo osećaja odgovornosti za napisane reči, slepo dalje prenela laži i dezinformacije. Radi se o fenomenu koji postaje sve izraženiji i koji je direktna posledica načina na koji se informišemo preko interneta. Nove informacije nam neprekidno stižu i okupiraju našu pažnju na trenutak. Mediji, da bi ostali konkurentni, masovno proizvode i kopiraju vesti bez kritičkog stava, ali i bez osećaja odgovornosti, jer se svaka greška brzo zaboravlja, u naletu novih informacija. Zato je sada odgovornost na čitaocima, koji moraju da razmišljaju kritički i da ne veruju svemu što pročitaju na Internetu, već da, ukoliko ih nešto zaintrigira, ulože vreme i samostalno istraže temu. U suprotnom, industrija lažnih vesti pobeđuje i budućnost je (medijski) mračna.

Grčka je ove godine počela sa otvaranjem niza jedinstvenih podvodnih atrakcija, a pročitajte i koja to manje poznata grčka ostrva zavređuju vašu pažnju. Možda će vas zanimati i naš kratak vodič za grčku kuhinju, ali i izuzetan putopis o Hiosu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

5 Komentara

  1. Malo ostrvo Antikitera u Egejskom moru, ili u prevodu na srpski: molimo pročitati ceo tekst pre nego postavite pitanje. Pozdrav!

    Pošaljite odgovor
  2. Želela bih da živim na ostrvu Antikera u Grčkoj. To je moj životni san. Hvala

    Pošaljite odgovor
  3. Ja bihbse bez razmisljanja preselio na Antikiteru, samo, kome da se javim?

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *