Vesti – Hertz proglasio bankrot - kraj jedne od najvećih svetskih rent-a-car kompanija? – Travel Magazine

Hertz proglasio bankrot – kraj jedne od najvećih svetskih rent-a-car kompanija?

Hertz proglasio bankrot – kraj jedne od najvećih svetskih rent-a-car kompanija?

Hertz, koji je započeo biznis flotom od desetak Ford Model T, pre jednog veka i postao jedna od najvećih svetskih kompanija za iznajmljivanje automobila, u petak je podneo zahtev za zaštitu od bankrota.

Kompanija, koja je imala već pre pandemije velik dug, opustošena je nakon zabrane putovanja, te drastičnog pada cena automobila kao i platežne moći kupaca.

Pandemija korona virusa doprinela je da stanu poslovna i turistička putovanja, što je onemogućilo Hertz-u da nastavi da plaća svoje zajmodavce.

Nagli pad cena polovnih automobila takođe je smanjio vrednost voznog parka, piše NY Times.

„Stajali su dosta dobro, ali kada su izgubili prihode, a kola koja poseduju odjednom postala manje vredna, to je moralo da im zada ozbiljan udarac,“ rekao je John Healy, analitičar i generalni direktor kompanije Northcoast Research u Cleveland-u.

Dug težak 17 milijardi dolara…

Hertz je izjavio kako će potrošiti više od milijarde dolara u gotovini kako bi nastavio poslovanje tokom procesa bankrota.

„Današnja akcija će zaštititi vrednost našeg poslovanja, omogućiti nam da nastavimo poslovanje i opslužimo naše kupce. Takođe će obezbediti vreme da se uspostavi novi, jači finansijski temelj za uspešno poslovanje tokom ove pandemiju, kao i da nas bolje pozicionira u budućnosti „, rekao je Paul E. Stone, izvršni direktor kompanije.

Prijava stečaja isključuje poslovanje u Australiji, Evropi i Novom Zelandu kao i lokacije na kojima kompanija ima franšizu.

Iako je nagomilao 17 milijardi dolara duga, Hertz, koji takođe poseduje brendove Dollar i Thrifty, izveštavao je o dobroj prodaji početkom 2020. godine. Prihodi kompanije porasli su za 6 procenata u januaru i februaru.

Ali onda se desila pandemija koju je kompanija opisala kao „brzi, iznenadni i dramatični“ udarac poslovanju.

Prodaja se u martu „osušila“ jer je veliki deo sveta stao i prestao da putuje.

Aerodromi na kojima Hertz i njen konkurent Avis Budget Group ostvaruju većinu prihoda, pretvorili su se u gradove-duhove.

April – koban mesec za Hertz, rent-a-car pionira?

Krajem marta kompanija je počela da smanjuje potrošnju, prodala je neke od svojih automobila i poslala radnike na neplaćeno odsustvo.

Rukovodstvo Hertza sugerisalo je da imaju vrlo mali manevarski prostor, uključujući pristup gotovini u iznosu od milijardu dolara.

„Hertz je otporna kompanija, sa otpornim brendovima i otpornim ljudima“, izjavila je tada njena izvršna direktorka Kathryn Marinello.

Ali gospođa Marinello je podnela ostavku prošle nedelje, a Hertz je otpustio 20.000 zaposlenih, polovinu svoje radne snage.

Hertz ode u bankrot zbog pandemije korona virusa

Foto: Erik Mclean from Unsplash

Kompanija je u martu smanjila plate glavnim menadžerima i višim funkcionerima, ali je ta odluka nedavno stavljena na hold.

Kompanija je marširala ka bankrotu krajem aprila, kada je Hertz propustio plaćanje zakupa za deo svog voznog parka, koji obuhvata oko 667.000 automobila, sportskih teretnih i drugih vozila širom sveta.

„Ako se naše poslovanje ne oporavi brzo i ne obavimo uspešno restruktuiranje, te ne prikupimo dodatni kapital, postoji velika sumnja da ćemo nastaviti da budemo stalna briga“, stoji u saopštenju kompanije.

Analitičari ipak optimistični

Hertz se borio godinama nakon finansijske krize 2008., ali je nedavno počeo da beleži bolje rezultate.

Pod gospođom Marinello, kompanija je poboljšala poslovanje, smanjila troškove i smanjila dug, kažu analitičari.

„Ne sumnjam da se nije dogodio korona virus da bi Hertz na kraju postigao svoj preokret“, rekao je Rian Brinkman, analitičar automobilske industrije kod J. P. Morgana.

Akcije kompanije „zaključane“ su u petak na 2.84 dolara, što je pad od oko 20 dolara krajem februara.

Budućnost kompanije je neizvesna, mada je većina analitičara optimistična i veruje da ovo nije kraj kompanije koja može da izađe iz bankrota nakon restrukturiranja svog duga.

„Ne mislim da Hertz odlazi“, rekla je gospođa Snider, kreditni analitičar pri S&P Global Ratings kompaniji.

„Kada spomenete iznajmljivanje automobila, prvo se setite Hertz-a. On je čuvena marka.“

Pogledajte koja avio-kompanija je takođe proglasila bankrot usled pandemije, kao i koji će to brzi voz promeniti način putovanja. Saznajte i koji gradovi imaju ozbiljan plan da postanu bike-friendly.

Hertz je nastao 1918. godine, kada je Walter L. Jacobs, pionir u biznisu iznajmljivanja automobila, osnovao u Čikagu kompaniju koja omogućava vozačima da privremeno koriste jedan od desetak „fordovih“ modela „T“

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
22Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Do sada kad sam isao na more u MMS car Auto agenciji sam iznajmljivao veci auto
    jer letujemo porodicno i ima nas dosta nadam se da nece docekati sudbinu Hertz-a.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *