Vesti – Hrvatski turizam u prvoj polovini juna - 80 odsto manje turista nego prošle godine! – Travel Magazine

Hrvatski turizam u prvoj polovini juna – 80 odsto manje turista nego prošle godine!

Hrvatski turizam u prvoj polovini juna – 80 odsto manje turista nego prošle godine!

Hrvatski turizam ove godine očekuje drastičan pad prihoda od 75%! Ovo je neverovatna suprotnost prošlogodišnjem rekordnom prihodu od 10 milijardi evra! Ali, nažalost, usled pandemije broj stranih gostiju se dramatično smanjio. Ovo predstavlja veliki udarac zemlji, čija turistička industrija iznosi 20% ukupnog BDP-a. Brojeve je izračunala brokerska kompanija CapitalPanda.

Nemci su bitni, a Česi važan izvor za hrvatski turizam

Prošle godine gotovo četvrtina gostiju iz inostranstva koji dolaze u Hrvatsku su bili Nemci (manje od tri miliona turista). Iako je Češka zaostajala za Velikom Britanijom i Italijom prošle godine u prvih 10, zahvaljujući dobroj post-covid organizaciji, Česi bi mogli postati novi snažni izvor prihoda za hrvatski turizam.

„Hrvatska ceni napore, poput nedavne najave češke kompanije Regiojet, koja je pokrenula železničku vezu između Praga i Rijeke. Početkom juna prodali su otprilike 4.000 karata. Prema kompaniji, sistem rezervacija je morao da obradi rekordnu količinu rezervacija odmah po objavljivanju voznog reda “, rekao je Perić ispred CapitalPande.

Pogledajte kako izgleda život u Veneciji nakon strogog karantina, kao i top 8 atrakcija Lisabona. Saznajte i koliki pad prihoda očekuje Švajcarska u turizmu.

Hrvatske kompanije ipak imaju vrlo pesimistične prognoze

Međutim, i pored nekolicine pozitivnih vesti, celokupna slika je i dalje vrlo strašna. Prema istraživanju koje je Hrvatska privredna komora sprovela sredinom aprila, 66% hrvatskih kompanija osetilo je negativan uticaj pandemije na njihovo poslovanje, a 53% je prijavilo pad profita i prihoda. Najveće gubitke pretrpele su turističke agencije i kompanije za smeštaj i ugostiteljstvo. Čak i za naredni period, turizam je pesimističniji od svih sektora. 92% hrvatskih turističkih agencija očekuje negativne dugoročne efekte na njihovo poslovanje.

Petina uobičajenih brojeva

Trenutno se u Hrvatskoj odmara petina uobičajenog broja turista. U zemlji trenutno odmara 115 hiljada turista, što je u poređenju sa prošlom godinom samo 20% tog broja. Regije Istra, Primorsko-goranska i Zadarska najposećenija su. Od tih 115 hiljada, gotovo polovina (45%) su domaći turisti, 34% su došli iz Slovenije, 15% iz Nemačke i 12% iz Austrije, javlja hrvatska novinska agencija Hina.

Loš marketing doprineo lošim rezultatima

Unatoč činjenici da se broj gostiju i rezervacija povećava, prema hrvatskom ministru turizma Gari Cappelliju, situacija bi možda mogla biti i bolja. Zašto? Zbog lošeg marketinga zemlje kao destinacije za odmor. Potpuna pažnja Hrvatske turističke zajednice usmjerena je na regionalna tržišta: Sloveniju, Austriju, Nemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku. Planirane su neke promotivne kampanje u Italiji, Francuskoj i Holandiji, ali u suprotnom nema nikakve inicijative. Važna tržišta poput Švajcarske ili susednih balkanskih država, poput Bosne ili Srbije, u potpunosti su zanemarena. Da se ​​i ne spominje slaba promocija domaćeg turizma u tako specifičnom kontekstu.

Pored oskudne količine turističke promocije, turističke vlasti u zemlji takođe nisu jasno komunicirale u vezi sa oživljavanjem putovanja. To je rezultiralo zbrkom i haosom u stranim medijima u vezi sa zahtevima za ulazak u Hrvatsku, prenosi Tourism Review.

Pogledajte kada Air France kreće da leti iz Beograda za Pariz, kao i koje su tri velike avio-kompanije pokrenule tužbu protiv britanske vlade. Saznajte i kako izgleda interaktivna mapa sveta koja pokazuje restrikcije ulaza svih država.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
44Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *