Vesti – I gradonačelnica Pariza “slaže kocke” – Travel Magazine

I gradonačelnica Pariza “slaže kocke”

I gradonačelnica Pariza “slaže kocke”

Najprestižnija i najšira avenija u Parizu, čuvena Jelisejska polja, postaće uskoro mesto mira i spokoja! Jelisejska polja (Champs-Élysées) su sigurno jedna od najpoznatijih ulica na svetu zbog svoje jedinstvene lepote. Gradonačelnica Pariza, An Idalgo (Anne Hidalgo), sada ima plan da je učini još lepšom. Užurbana avenija, projektovana davne 1667. godine, uskoro će postati i impresivna zelena oaza.

Najlepse skrivene baste Pariza
PROČITAJTE I…

Najlepše skrivene bašte Pariza

Gradonačelnica Pariza najavila je plan za pretvaranje gotovo 2 km duge avenije u „izvanredan park“. Odluka je doneta nakon dugogodišnjih žalbi aktivista da su saobraćaj i maloprodajni lanci ispunili ovaj deo grada bukom i umanjili njegovu lepotu. Istina je da je ovo, zaista, postao deo kog se mnogi Parižani klone.

Plan ozelenjavanja

Kampanja je uspela nakon što su gradske vlasti objavile plan ozelenjavanja grada vredan 300 miliona dolara. Projekat je delo poznatog arhitektonskog biroa PCA-stream. Radovi će biti započeti na vreme zbog Letnjih olimpijskih igara 2024. godine, a cilj je da projekat u potpunosti bude realizovan do 2030. godine. Ideja projekta je da se što više prirode vrati u jedan od najprometnijih delova grada i samim tim smanji zagađenje. Da bi se uspelo u tome, arhitektonski tim je predložio da se broj automobila smanji za pola kao i da se delovi ulice preurede u pešačke zone ispunjene zelenilom. Duž avenije će biti zasađeno drveće koje će formirati zeleni “tunel” kako bi se poboljšao kvalitet vazduha. Trg Šarla de Gola (Place de l’Étoile), za zapadnom kraju Jelisejskih polja, postaće prostran javni trg kako bi posetioci mogli u miru da uživaju u Trijumfalnoj kapiji.

Pariz Jelisejska polja

Foto: PCA-Stream

Prvobitna namena i dosadašnji napori

Cilj planiranih promena je vraćanje prvobitne namene čuvene avenije. Ne treba zaboraviti da je Andre le Notr (André le Nôtre), istaknuti francuski pejzažni arhitekta, 1667. godine osmislio aveniju kao produžetak parka Tiljeri. Sredinom 19. veka ovaj potez je preuredio baron Osman (Haussmann). Nakon toga, Jelisejska polja postaju dom vojne parade na Dan Bastilje (nacionalni praznik Francuske), a kasnije i ciljna linija Tur de Fransa (najprestižnije biciklističke trke na svetu).

Pariz Aerial

Foto: PCA-Stream

Čelnici Pariza, inače, ulažu velike napore u pogledu ozelenjavanja grada i smanjenja zagađenja, a pomenuti projekat je samo poslednji u nizu. Gradonačelnica Pariza je zatvorila glavne puteve duž Sene kako bi se smanjio saobraćaj u blizini obala reke, a dodate su i staze za bicikle i električne skutere. Slična transformacija se dešava i sa još jednom popularnom atrakcijom grada, Ajfelovim tornjem. Američka inženjerka pejzažne arhitekture, Ketrin Gustafson (Kathryn Gustafson), nedavno je zadužena za pretvaranje okolnih puteva u travnjake i parkove sa dosta drveća.

Glazgov pesacke ulice
PROČITAJTE I…

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sta reci osim: Bravo! Bravo! Bravo!
    Da je zamolimo da po zavrsetku mandata dodje kod nas? Preko nam je potrebna pomoc u ovakvim stvarima!
    Inspirativno!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *