Vesti – IATA osudila svetske vlade za visoke cene testiranja na Covid-19 – Travel Magazine

IATA osudila svetske vlade za visoke cene testiranja na Covid-19

IATA osudila svetske vlade za visoke cene testiranja na Covid-19

Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA) pozvalo je vlade iz celog sveta da preduzmu potrebne mere kako bi se rešile visoke cene testiranja na Covid-19 u mnogim zemljama. IATA je u otvorenom pismu državnicima iz celog sveta istakla i fleksibilnost u omogućavanju upotrebe jeftinijih antigenskih testova, kao alternative skupim PCR testovima.

IATA je takođe preporučila vladama da usvoje nedavne smernice Svetske zdravstvene organizacije (SZO), odnosno da razmotre izuzeće vakcinisanih putnika od zahteva za testiranje.

Testiranje na Covid-19: ko bi trebalo da snosi troškove, putnik ili država?

Najnovije IATA istraživanje pokazuje da je skoro 86% ljudi spremno da se testira, ali 70% takođe veruje da su troškovi testiranja glavna prepreka putovanju. Pored toga, 78% veruje da bi vlade trebalo da snose sve troškove obaveznog testiranja.

„IATA podržava testiranje na Covid-19 za ponovno otvaranje granica za međunarodna putovanja, ali naša podrška nije bezuslovna. Sem što je pouzdano, testiranje mora da bude lako dostupno, pristupačno i primereno nivou rizika“, stoji u IATA saopštenju.

Italijanski turizam se oporavlja sporo
PROČITAJTE I…

Italijanski turizam u velikoj krizi?

„Previše država, međutim, ne ispunjava neke ili čak sve ove uslove. Tako cene testiranja variraju u različitim jurisdikcijama, daleko od stvarnih troškova sprovođenja testa.“

Velika Britanija je „u najboljem slučaju skupa, u najgorem iznuđivačka“, rekao je generalni director IATA-e Vili Volš, naglasivši kako je skandalozno što britanska Vlada naplaćuje i PDV.

Tamo gde je testiranje obavezan zahtev, Međunarodni zdravstveni propisi SZO kažu da ni putnici, ni prevoznici, ne bi trebalo da snose troškove testiranja, već država, koja je tu meru i donela, tvrdi IATA.

Tri tajlandska ostrva otvorena za javnost
PROČITAJTE I…

Još tri tajlandska ostrva otvorena za međunarodne dolaske

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
147Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *