Vesti – IATA otkrila ključne elemente Travel Pass-a – Travel Magazine

IATA otkrila ključne elemente Travel Pass-a

IATA otkrila ključne elemente Travel Pass-a

Verifikacija

Globalni standardi priznati od strane država kako bi se osigurala verifikacija identiteta i informacija o testiranju/vakcinama.

Verifikovani rezultati testiranja ili informacije o vakcinama

Trenutno, što se vakcine tiče, uslov za ulazak u neke zemlje je vakcinacija protiv žute groznice. Prema Međunarodnom zdravstvenom pravilniku (IHR), ovo se postiže uz pomoć Međunarodnog sertifikata o sprovedenoj vakcinaciji (International Certificate of Vaccination and Prophylaxis) ili tzv. “žutog kartona”. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) razvija digitalne standarde koji će ovaj proces učiniti sigurnijim i značajno smanjiti prevare. Kada bude gotov, Travel Pass će moći da se prilagodi novim globalnim standardima. Dok vakcina protiv Covid-19 ne postane široko dostupna opštoj populaciji, prioritet je na testiranju. Laboratorije imaju dobro uspostavljene sigurnosne standarde za upravljanje i verifikovanjem rezultata ispitivanja pojedinaca. IATA se udružuje sa odabranim i zvaničnim laboratorijama kako bi rezultate na siguran način povezali sa verifikovanim identitetom vlasnika Travel Pass-a.

Verifikovani identitet

Nacionalni biometrijski pasoš se koristi za verifikaciju identiteta korisnika. Takođe, on služi za kreiranje digitalnog prikaza pasoša kako bi se omogućilo slanje informacija elektronskim putem na siguran način koji je povezan sa verifikovanim identitetom. Ovde su ključni globalni standardi koje je razvila Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO), a koji uparuju podatke iz biometrijskog pasoša sa selfijem koji je korisnik napravio. Na ovaj način je kreiran verifikovani digitalni identitet u skladu sa ICAO standardima.

Šest koraka procesa

– Korisnik preuzima besplatnu IATA Travel Pass aplikaciju na telefon i prijavljuje se (login)
Napravi selfie svojim telefonom
Odradi test prema instrukcijama – pomera glavu, zatvori oči pred kamerom…
– Na dnu stranice pasoša gde je fotografija, svojim telefonom skenira podatke u dva reda kao i čip sa podacima, prema instrukcijama
IATA Travel Pass nakon toga uparuje fotografiju sa podacima iz pasoša da bi se potvrdilo da pasoš pripada osobi ispred telefona i da je pasoš ispravan
Verifikovana digitalna putna isprava je sačuvana na telefonu putnika i može se koristiti kao “digitalni pasoš/lična karta”

Timatic

Na kraju, treba napomenuti da je IATA Timatic je osnovni element Travel Pass-a. Timatic je, inače, primarno osmišljen kao elektronski priručnik putnih informacija. To je centralizovana baza podataka gde se nalaze sve informacije vezane za dokumentaciju kao i za druge specifične zahteve koji se tiču ulaska u određenu zemlju. Decenijama je Timatic pružao pouzdane informacije aviokompanijama i putnicima o uslovima ulaska u željenu državu. Integrisanje programa Timatic u registar zahteva za ulazak IATA Travel Pass-a donosi već uhodani proces za globalno prikupljanje, verifikaciju, ažuriranje i distribuciju ovih informacija.

Beskontaktni sistem je buducnost avio putovanja
PROČITAJTE I…

Da li je beskontaktni sistem budućnost avio-putovanja?

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
186Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *