– Igra prestola - marketing za Španiju, Irsku i Hrvatsku – Travel Magazine

Igra prestola – marketing za Španiju, Irsku i Hrvatsku

Igra prestola – marketing za Španiju, Irsku i Hrvatsku

Dok gledaoci širom sveta sa nestrpljenjem očekuju poslednje dve epizode osme i finalne sezone Igre prestola, u turističkim organizacijama Severne Irske, Španije i Hrvatske imaju mnogo razloga da budu zadovoljni.

Turisti u sve većem broju posećuju lokacije na kojima su snimane scene popularne serije, koja je, ispostavilo se, postala jedna od najučinkovitijih marketinških kampanja za ove zemlje.

Serija je na HBO-u počela da se prikazuje 2011. godine i od tada je postala svojevrsni fenomen. Emituje se u 200 zemalja sveta, a prethodnu, sedmu sezonu je gledao 31 milion gledalaca. Kao i filmski serijali Gospodar prstenova i Hari Poter, i Igra prestola ima veliki broj vernih fanova (samo na zvaničnoj Facebook stranici ih ima registrovano 23 miliona), od kojih su mnogi spremni da pređu dalek put, kako bi posetili kultna mesta iz serije.

Od 2011. godine, Severna Irska kontinuirano ubire plodove ove kampanje. Prema istraživanju njene Turističke organizacije, svaki šesti turista ovamo dolazi zbog Igre prestola, što znači oko 350.000 ljudi godišnje. I Hrvatska, tačnije Dubrovnik, beleži veliku popularnost. Iako je teško reći koliko tačno turista godišnje dođe zbog serije, neosporan je njihov sve veći broj, a Hrvatska turistička organizacija je čak odštampala i mapu Dubrovnika sa 16 glavnih lokacija sa snimanja. Fanovi čak imaju mogućnost da sede na Gvozdenom prestolu.

Slično njima, i Španija privlači veliki broj fanova Igre prestola. Tako, na primer, maleno ostrvo San Juan de Gaztelugatxe, koje u seriji predstavlja Zmajkamen, prestonicu porodice Targerijen, nekada je posećivalo 2.000 turista godišnje, dok danas taj broj premašuje 150.000.

Na ovim destinacijama postoji više tematskih tura, od brzih autobuskih obilazaka do sporih gastronomskih uživanja. U Severnoj Irskoj ih trenutno ima 25 u ponudi. Osim obilaska Kraljeve Luke u Dubrovniku, posetioci mogu da isprobaju i Escape Room iskustvo na ovu temu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X