– Imigracioni kartoni odlaze u istoriju – Travel Magazine

Imigracioni kartoni odlaze u istoriju

Imigracioni kartoni odlaze u istoriju

Velika Britanija ukida imigracione kartone na ulazu u zemlju.

Ove kartone su putnici obično popunjavali u avionu pred sletanje na britanske aerodrome, a po dolasku bi ih predavali imigracionim vlastima.

Kako pišu britanski mediji imigracioni kartoni (originalan naziv ovog dokumenta na engleskom je landing card) će biti ukinuti već od ponedeljka, 20. maja 2019. na osnovu preporuke Pogranične agencije Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (UK Border Agency).

Svi putnici koji ne dolaze iz Evropskog ekonomskoj područja (EEA) bili su obavezni da imaju ovakve kartone. Godišnje je štampano preko 16 miliona komada. Stučnjaci smatraju da su oni zastareli i da nemaju svrhu, s obzirom na porast digitalizacije i uvođenje obavezne registracije osnovnih podataka o putniku još prilikom rezervacije karte.

Sindikati pograničnih službi, sa druge strane smatraju da će ovim postupkom oslabiti imigraciona kontrola. Iz agencije se, međutim, ne slažu s tim i tvrde da će biti upravo suprotno, jer će od sada službenici imati više vremena da se posvete interakciji i razgovoru sa samim putnicima umesto da se bave prikupljanjem papirića koji ničemu ne služe, a koštaju najmanje 3,6 miliona funti godišnje. Pri tom, oni i nisu bili u direktnoj službi granične kontrole i carine već su imali svrhu jedino zbog statističkih podataka.

U Velikoj Britaniji su ovi kartoni na granicama uvedeni 1971. godine. Još 2017. se pojavila incijativa da se oni ukinu, i prvobitno je bila namera da se ove godine ukinu za državljane Sjedinjenih Američkih Država i Australije ali je odlučeno da se odnosi na sve.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *