– Indonezija ipak ne zatvara čuveno ostrvo Komodo – Travel Magazine

Indonezija ipak ne zatvara čuveno ostrvo Komodo

Indonezija ipak ne zatvara čuveno ostrvo Komodo

Indonezija je objavila da neće zatvarati ostrvo Komodo za turiste kako je prethodno najavljivano.

Umesto toga, ograničiće broj posetilaca i podići će cenu odlaska na ostrvo, kako bi bolje zaštitili džinovske guštere komodo, koji su glavna atrakcija ove destinacije.

Ministarka za zaštitu životne sredine, Siti Nurbaya, izjavila je da su zaista planirali da zatvore Komodo od 2020. godine kako bi sačuvali guštere od negativnih efekata masovnog turizma, ali da je turistički sektor loše reagovao na inicijativu, kao i da bi potez značio premeštanje nekoliko hiljada ostrvljana.

Zato je vlada odlučila da Komodo pretvori u prvoklasnu destinaciju.

Prošle godine guverner ove regije izazvao je burne reakcije, kada je predložio da se taksa za posetu ostrvu podigne za trenutnih 10, na čak 500 dolara, a ministar za pomorske poslove objavio je da će biti uvedeno ograničenje broja turista.

Trenutno oko 10.000 turista svakog meseca poseti Nacionalni park Komodo, jedino mesto na svetu gde se ovi gušteri mogu videti u svom prirodnom okruženju. Ostrvo je dom za oko 2.900 komodo zmajeva, koji dostižu dužinu i do tri metra. Odrasle jedinke teže i do 90kg. U poslednje vreme gušteri su postali meta lovokradica, što predstavlja još jedan problem sa kojim se vlasti bore.

Ministar turizma, Guntur Sakti, najavio je da će park biti transformisan u vrhunsku destinaciju, i naglasio je da je važno da se turizam u regionu ne ugrožava, ali i da se obezbedi njegova održivost. Ipak, zbog nedostatka konkretnog plana, lokalni turoperatori izrazili su zabrinutost.

Inače, Indonezija intenzivno radi na tome da, po uzoru na Bali, turistički razvije još pet destinacija širom zemlje. Među njima su jezero Toba na Sumatri i budistički kompleks Borobodur u Centralnoj Javi.

Postoji 17.000 razloga da posetite Indoneziju. Saznajte više o turističkim atrakcijama Jave, ali i o tome kada je najbolje vreme da posetite Bali.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X