Vesti – Istražujte virtuelno faraonske grobnice – Travel Magazine

Istražujte virtuelno faraonske grobnice

Istražujte virtuelno faraonske grobnice

Faraonske grobnice iz perioda drevnog Egipta fasciniraju čovečanstvo već vekovima.

Mesta na kojima su pohranjivane mumije egipatskih vladara i velikodostojnika, svedoče o razvijenosti i važnosti ove drevne civilizacije. Večiti su predmet istraživanja, kako istoričara i arheologa, tako i mistika, avanturista i raznih teoretičara zavera, koji veruju da ovako napredna civilizacija može da pripada samo nekoj vanzemaljskoj rasi.

Bilo da ste ljubitelj istorije, misterije ili avanture, uživaćete u istraživanju egipatskih arheoloških lokaliteta na sajtu 360cities.net, u Dolini kraljeva. Pored Tutankamonove grobnice, jedna od najlepših je grobnica Ramzesa VI iz 20. dinastije (1141. godine pre hrišćanske ere). Ova grobnica zapravo je izgrađena za Ramzesa V, a Ramzes VI ju je samo proširio. Opljačkana je verovatno za vreme Ramzesa IX, a poznata je još antičkim „istraživačima“. O tome svedoči preko 1.000 grafita na starogrčkom, latinskom i koptskom koji se u njoj nalaze. Rimljanima je bila poznata kao Memnonova grobnica.

Mesta na kojima su pohranjivane mumije egipatskih vladara i velikodostojnika, svedoče o razvijenosti i važnosti ove drevne civilizacije

Foto: Ron Porter from Pixabay

Ova grobnica je poznata po izuzetno očuvanim i živopisnim slikama na zidovima i jedna je od najzanimljivijih u Dolini kraljeva. Mumija Ramzesa VI nije pronađena ovde, već u grobnici Amenofisa II i verovatno je tamo prebačena iz bezbednosnih razloga. Prostorija u kojoj je bio sarkofag ukrašena je scenama iz „Knjige dana i knjige noći“, sa astronomskim i prikazima boginje neba Nut na tavanici.

Evo nekoliko osnovnih saveta za putovanje u Egipat. Upoznajte Sivu, egipatsku oazu eko-turizma i Marsa Alam, turistički dragulj na Crvenom moru.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
100Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *