Italija na aukciji prodaje svoje istorijske spomenike

Italija na aukciji prodaje svoje istorijske spomenike

Od starih dvoraca i manastira do romantičnih prostranih palata, Italija će na aukciju staviti neke od istorijskih spomenika u državnom vlasništvu.

Nadležna državna agencija (Agenzia del Demanio) pokušaće da reši deo ogromnog javnog duga prodavanjem dela svojih vrednih nekretnina. Na aukciji će se naći zdanja kao što su nekadašnji manastir San Salvador u Veneciji, stan u živopisnom selu Anversa degli Abruzzi, dvospratna vila u centru Bolonje, renesansna palata u Pjaćenci, četvorospratna stambena zgrada u istorijskom centru Bergama, brojni dvorci, vile na obali, itd.

Za sada su za online kupovinu već dostupne 93 nekretnine, a većini je cena iskazana u milionima evra. Na sajtu agencije su detaljne liste, sa fotografijama, opisima, i u nekim slučajevima, virtuelnim obilascima. Prva aukcija održava se 16. i 17. oktobra, a sledeća u novembru.

Mnoga od ovih zdanja se ne koriste i nisu u dobrom stanju, ali očekuje se da uz ulaganje mogu dobiti komercijalnu i turističku namenu, a očekuje se da će ukupan prihod od aukcije premašiti 950 miliona evra, od kojih će najveći deo otići na penzije i socijalnu pomoć.

Proteklih godina nekoliko državnih zdanja je uspešno obnovljeno i dobilo novu, turisičku namenu. To je slučaj sa projektom CAST (Castello delle Storie di Montagna – zamak planinskih priča). Nekadašnji dvorac Masegra obnovljen je i pretvoren u interaktivni muzej, na oko dva sata od Milana. Država ga je 2013. prodala opštini Sondrio, koja je nedavno u njemu otvorila muzej alpske kulture, planinarstva i renesansne istorije, sa brojnim multimedijalnim instalacijama, interaktivnim iskustvima i tematskim događajima.

Pročitajte još šta sve možete da vidite i radite u Italiji ove jeseni. Saznajte više o najlepšim italijanskim ostrvima bez gužvi i alternativama popularnim italijanskim destinacijama.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X