Vesti – Izveštaj UN-a: Hrvatska među tri najpogođenije države u turizmu – Travel Magazine

Izveštaj UN-a: Hrvatska među tri najpogođenije države u turizmu

Izveštaj UN-a: Hrvatska među tri najpogođenije države u turizmu

Svetski turistički sektor mogao bi da izgubi najmanje 1. 2 milijarde dolara ili 1.5% globalnog BDP-a, zbog zastoja od gotovo četiri meseca, prouzrokovanog pandemijom korona virusa, stoji u poslednjem UNCTAD izveštaju.

U izveštaju, objavljenom 1. jula, telo UN za trgovinu i razvoj bavilo se ekonomskim posledicama pandemije COVID-19, procenjujući gubitke u tri scenarija, u zavisnosti od trajanja „pauze“ u međunarodnom turizmu – od četiri, osam i 12 meseci.

Ukoliko zastoj potraje osam meseci suočili bismo se sa globalnim gubitkom od 2.2 milijardi dolara ili 2.8% svetskog BDP-a, dok bi u pesimističkom scenariju, pauza od 12 meseci, značila gubitak od neverovatnih 3.3 milijardi dolara ili 4.2% globalnog BDP-a!

Pogledajte pet evropskih država koje zavise od turizma, kao i koje evropske destinacije se smatraju najsigurnijim za letovanje u sred korone. Saznajte i koliki pad beleži hrvatski turizam u prvoj polovini juna.

Iako se turizam polako ponovo pokrenuo u sve većem broju zemalja, u mnogim državama taj restart je stopiran nakon porasta novozaraženih i vrlo teške epidemiološke situacije.

„Za mnoge zemlje, poput malih ostrvskih država u razvoju, kolaps u turizmu znači i kolaps u njihovim perspektivama za razvoj,“ rekla je direktorka UNCTAD-a za međunarodnu trgovinu, Pamela Coke-Hamilton.

Ipak, najviše su na udaru zemlje koje najviše zavise od turizma, kao što je Hrvatska, Grčka, Španija ali i Tajland, Jamajka…

Jamajka, Tajland i Hrvatska u top tri od 15 najpogođenijih zemalja

Analizirajući uticaj turističkih gubitaka na udeo industrije u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procenjuje da bi Jamajka i Tajland mogli izgubiti 11% i 9% BDP-a.

Prema „umerenim“ procenama UNCTAD-a, Hrvatska bi mogla izgubiti 8% BDPa, dok bi Portugal mogao izgubiti 6%, a Dominikanska Republika 5%, piše Jutarnji list.

Među 15 najpogođenijih zemalja su i Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južnoafrička Republika, Malezija i Španija. UNCTAD je upozorio da će turistički sektor biti pod velikim pritiskom i u mnogim bogatim zemljama, navodeći popularne evropske i severnoameričke destinacije, uključujući Francusku, Italiju i SAD.

Uticaj na posao i zarade

Procene UNCTAD-a pokazuju da bi u najteže pogođenim zemljama, poput Tajlanda, Jamajke i Hrvatske, zaposlenje jeftine radne snage moglo da bude u velikom padu i to sa dvocifrenom stopom, čak i po najboljem scenariju.

U slučaju plata za kvalifikovane radnike, najbrži pad procenjuje se da će biti u Tajlandu (-12%), Jamajci (-11%) i Hrvatskoj (-9%), u optimističnom slučaju, dok bi se ove brojke udvostručile u najgorem scenariju.

Efekti mogu biti posebno negativni za žene, za koje se očekuje da će biti u lošijem položaju od muškaraca, navodi se u izveštaju.

U turizmu ima daleko više žena preduzetnika od muškaraca, i lepši pol čini oko 54% ​​radnika u sektoru smeštaja i prehrambenih usluga. Plus na to, mnoge žene u tom sektoru rade po ugovoru o delu na slabo kvalifikovanim poslovima, pa je velika verovatnoća da neće dobiti beneficije za nezaposlene ili druge vrste pomoći.

Vlade su pozvane da zaštite radnike i podrže oporavak turizma

„Gubici u turizmu izazvani korona virusom imaju uticaj na ostale privredne sektore koji snabdevaju robom i uslugama koje putnici traže tokom odmora, poput hrane, pića i zabave“, stoji se u izveštaju.

UNCTAD je pozvao na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se sprečile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje zavise od turizma.

„Tamo gde se neka preduzeća verovatno neće oporaviti, subvencije za plate bi trebale da budu osmišljene tako da pomognu radnicima da se prekvalifikuju u druge industrije.“

„Vlade takođe treba da pomognu turističkim preduzećima koja se suočavaju sa bankrotom, kao što su hoteli i avio-kompanije. Jedan od načina finansijske olakšice su krediti sa niskim kamatama“, rekao je UNCTAD.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X