Vesti – Jahanje slonova na odmoru je neprihvatljivo! – Travel Magazine

Jahanje slonova na odmoru je neprihvatljivo!

Jahanje slonova na odmoru je neprihvatljivo!

Jahanje slonova, kao i kupanje sa ovim životinjama su omiljene turističke atrakcije u zemljama južne i jugoistočne Azije.

Ali ABTA, britanska asocijacija turoperatora i turističkih agenata upravo je donela novi pravilnik koji ove prakse ocenjuje kao neprihvatljive. Članovi asocijacije su upozoreni da bi trebalo da prestanu da turistima nude bilo kakav direktan kontakt sa slonovima, bez zaštitne barijere.

ABTA u obrazloženju navodi da se slonovi, koji se koriste za ovakvu vrstu zabave turista, podvrgavaju traumatičnim i surovim metodama dresiranja, poznatim kao „lomljenje“.

Prema podacima Svetske organizacije za zaštitu životinja, ovaj proces počinje odvajanjem mladunčeta od majke. Nakon toga se ono drži u izolaciji, bez hrane i vode i u mnogim slučajevima je kontinuirano izloženo nasilju. Ovo traje sve dok se životinja ne „slomi“ i dok ne postane moguće da se kontroliše pomoću straha.

ABTA je neprihvatljivim proglasila i turistički kontakt i hranjenje velikih majmuna, medveda, krokodila i aligatora, orki i lenjivaca, kao i kontakt, hranjenje i šetnju sa divljim mačkama

Foto: Alexas_Fotos from Pixabay

ABTA je neprihvatljivim proglasila i turistički kontakt i hranjenje velikih majmuna, medveda, krokodila, aligatora, orki i lenjivaca. Isto važi i za kontakt, hranjenje i šetnju sa divljim mačkama.

Ova asocijacija je prve smernice o zaštiti životinja u turizmu objavila još 2013. godine. Od tada ih unapređuje i ažurira u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima i dokazima. Ona radi na edukovanju svojih članova i smatra se jednom od glavnih travel organizacija za postavljanje standarda u ovoj industriji.

Iz Svetske organizacije za zaštitu životinja izrazili su zadovoljstvo zbog usvojenog novog pravilnika, koji na jasan način obrazlaže iz kog razloga je neprihvatljivo korišćenje slonova za zabavu turista, kao i pravljenje selfija sa lenjivcima u Amazoniji, hranjenje orangutana ili žirafa i šetnja sa lavovima u južnoj Africi

Foto: Nina Stock from Pixabay

Šta kaže Svetska organizacija za zaštitu životinja

Iz Svetske organizacije za zaštitu životinja izrazili su zadovoljstvo zbog usvojenog novog pravilnika. Oni smatraju da dokument na jasan način obrazlaže iz kog razloga je neprihvatljivo korišćenje slonova za zabavu turista, ali i pravljenje selfija sa lenjivcima u Amazoniji, hranjenje orangutana ili žirafa i šetnja sa lavovima u južnoj Africi. Ipak, napomenuto je da je u skladu sa najnovijim saznanjima i naučnim dokazima, kao i etikom putovanja, potrebno raditi na zaštiti delfina. Ovi vodeni sisari izloženi su katastrofalnoj eksploataciji u ime turističke zabave.

Pročitajte još kako PETA brani prava životinja u turizmu, ali i kakav je stav travel industrije u vezi sa okrutnošću prema životinjama. Saznajte više i o jednoj od najkontroverznijih tema u ovoj branši – lovnom turizmu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
152Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X