Vesti – Kako Albanija planira da ojača turizam? – Travel Magazine

Kako Albanija planira da ojača turizam?

Kako Albanija planira da ojača turizam?

Albanska vlada je prošle nedelje izabrala švajcarsku korporaciju za izgradnju novog međunarodnog aerodroma vrednog 104 miliona eura. Aerodrom će se nalaziti na jugozapadu, u blizini grada Valone. Izgradnja još jednog međunarodnog aerodroma je posledica nastojanja da se promoviše i ojača turizam i ekonomski razvoj.

Najlepse plaze Albanije
PROČITAJTE I…

5 najlepših plaža Albanije

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku navelo je da će korporacija “Mabco Constructions”, sa sedištem u Luganu, platiti troškove izgradnje i dobiti 35-godišnju koncesiju za upravljanje aerodromom. Prvi deo izgradnje, za koji se očekuje da započne krajem ove godine, trajaće 36 meseci.

Ministarka za infrastrukturu, Belinda Balluku, potvrdila je da je pandemija najviše negativno uticala na avio industriju koja sve vreme trpi zbog toga. Međutim, dodala je da vlada veruje da tokom perioda oporavka Albanija ima mogućnost da izgradi mrežu aerodroma. Glavni finansijer konzorcijuma je Behgjet Pacolli, biznismen i političar sa Kosova.

Planovi za novi međunarodni aerodrom

Konzervatorske grupe zatražile su od vlade da odustane od projekta, istakavši da će izgradnja ozbiljno oštetiti zapadne močvare u zaštićenom području Vojuša-Narta. Međunarodni aerodrom Valona nalaziće se 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane, blizu lagune Narta i reke Vojuše. Imaće pistu od 3,2 kilometra, a planirano je da bude u mogućnosti da primi do dva miliona putnika godišnje. Takođe će nuditi i usluge održavanja aviona, što trenutno nije dostupno u ovoj maloj balkanskoj zemlji.

Želja Albanije da ojača turizam

Trenutno, Albanija ima samo jedan međunarodni aerodrom. U pitanju je aerodrom u blizini Tirane, Majka Tereza. Očekuje se da će još jedan manji aerodrom kod Kukesa, na severoistoku, postati operativan za nekoliko nedelja. Nakon Valone, Tirana planira izgradnju još jednog aerodroma u Sarandi, na samom jugu zemlje.

Premijer Albanije, Edi Rama, izjavio je da će sa četiri aerodroma Albanija preći na potpuno drugi nivo društvenog i ekonomskog razvoja. Turizam u Albaniji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, dobio je na značaju poslednjih godina. Sada on čini 8,5% BDP-a ove zemlje. Broj stranih turista se udvostručio između 2013. i 2019. godine, na 6,4 miliona. Međutim, zemljotres 2019. godine i pandemija koronavirusa više su nego prepolovili broj stranih posetilaca.

Tirana - 6 atrakcija albanske prestonice
PROČITAJTE I…

Tirana – 6 gradskih atrakcija albanske prestonice

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
184Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *