Vesti – Kako izgleda Venecija bez turista? – Travel Magazine

Kako izgleda Venecija bez turista?

Kako izgleda Venecija bez turista?

Ekstremne mere uvedene su širom Italije kako bi se ljudi zaštitili od epidemije virusa korona. Na ulicama nema ljudi, kafei i restorani su prazni, a posebno veliki turistički centri trenutno izgledaju kao gradovi duhova. Venecija je jedan od italijanskih gradova koji zavise od turizma.

Nakon što je tradicionalni Karneval u Veneciji prekinut u februaru zbog epidemije, situacija se sve više zaoštravala. Danas su gradski kanali prazni, gondole ne prevoze turiste, u gradskoj luci nema ozloglašenih velikih kruzera, a Trg svetog Marka, mostovi i ostale atrakcije izgledaju sablasno i pusto. Nešto ovako nije zabeleženo nikada.

SERVIZIO VENEZIA ACQUA PULITA

EMERGENZA CORONAVIRUS #IOSTOACASA

Gepostet von Il13 am Mittwoch, 18. März 2020

Ipak, uz potencijalni krah turističkog sektora, dešava se i jedna pozitivna stvar. Eko-sistem Venecije, koji je poslednjih godina bio na izdisaju zbog velikog broja turista i jakog vodenog saobraćaja, sada ima priliku da se obnovi.

Facebook grupa “Venezia Pulita” (čista Venecija) svakodnevno postavlja slike koje pokazuju da grad izgleda gotovo neverovatno čisto.

Gepostet von Marco Capovilla am Samstag, 1. Februar 2020

Kanale, u kojima nema turističkih gužvi, zauzele su ribe i labudovi. Kako se navodi, priroda ponovo uzima ono što je njeno.

Da li je grad stvarno čistiji?

Ovo, nažalost, ne znači da je zagađenje kanala smanjeno. Kako su iz kancelarije gradonačelnika objasnili za CNN, voda sada izgleda čistije jer nema saobraćaja na kanalima. Sedimenti i talog zato ostaju na dnu, omogućavajući da voda izgleda čisto.

Gepostet von Martina Bettoni am Samstag, 14. März 2020

Ali iako vode koje okružuju grad nisu iznenada postale čiste, vazduh je svakako boljeg kvaliteta. Manje vodenih taksija, čamaca, brodića, a pre svega kruzera, dovelo je do toga da je vazduh znatno čistiji.

Inače, pre izbijanja epidemije, lokalno stanovništvo se godinama žalilo na sve gore uslove života u gradu koji su turisti potpuno zauzeli. Masovni turizam je počeo da ugrožava ne samo njihovu svakodnevicu već i kulturno-istorijsko nasleđe Italije, pohranjeno u ovom gradu. Zbog toga su proteklih godina uvođene brojne mere sa ciljem smanjenja gužvi. Mnogi stanovnici Venecije sada se nadaju da će ovaj prinudni predah od turista omogućiti gradu da se bar malo obnovi.

Zbog prevelikog broja turista, Venecija je od UNESCO-a tražila da je stavi na listu ugroženih destinacija. Takođe je tražila evropske saveznike u borbi protiv prekomernog turizma. Kada jednom ponovo odete u Veneciju, ovo su pet mesta idealnih za romantični poljubac.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
416Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *