– Kako je Kilauea promenila lični opis ostrva Havaji – Travel Magazine

Kako je Kilauea promenila lični opis ostrva Havaji

Kako je Kilauea promenila lični opis ostrva Havaji

Veliko ostrvo na Havajima je mesto gde se mnoge suportnosti sreću: voda i vatra, klima tundre i monsuna, tropske (kišne) šume i pustinje, stvaranje i razaranje.

Ostrvo više nije isto nakon što su ga lava i zemljotresi tokom 2018. preoblikovali na zanimljiv način.

Ostrvo koje mnogi nazivaju samo Havajsko ostrvo ili Havaji, najveće je od svih Havajskih ostrva. Veličine je Kosova i Metohije, ima nešto manje od 11.000 kvadratnih kilometara, a na njemu živi tek oko 150.000 stanovnika.

Vulkanskog je porekla i stvoreno je u dalekoj geološkoj istoriji radom pet vulkana, od kojih Kilauea, najaktivniji od njih preti da rasturi ostrvo ili ga bar preoblikuje.

Erupcija od 1983.

Foto: USGS

Neprestanim erupcijama vulkana Kilauea od 1983, Havaji menjaju svoj izgled. Svako malo iz kratera Puu Oo na vrhu vulkanske kupe izleđe razni piroklastični materijal koji je samo prošle godine zatrpao preko 700 kuća i prekrio prašinom čak i puteve na udaljenom istočnom kraju.

Izbaečeni vulkanskog pepeo i dim koji stvaraju probleme avio saobraćaju i izlazili su danima iz kratera vulkana koji se otvorio na nekoliko mesta propuštajući otopljene materijale iz utrobe zemlje.

I tek što je vulkan prestao sa radom, krenuli su zemljotresi od kojih je najjači bio od 6,9 stepeni Rihtera što se smatra izuzetno snažnim.

Nacionalni park „Havajski vulkani“ (Hawaii Volcanoes National Park) bio je prinuđen da zatvori mnoge puteve i državne parkove zbog postojanja rizika po turiste i posetioce. Sada se postepeno oni ponovo otvaraju, a turisti se stidljivo vraćaju zbog čega su cene smeštaja i aviokarata niske.

Lava prekrila mnoge atrakcije

Foto: Robert Linsdell / Wikipedia

Nažalost, na ostrvu više nema nekih od najlepših prirodnih atrakcija pošto ih je vulkanska lava zatrpala. Nestali su prirodni bazeni Kapoho (Kapoho Tide Pools) nastali kada su plimski talasi ispunili čipkasto porozno tlo nastalo od nekih praistorijskih erupcija. Najnovija erupcija ih je sada ispunila lavom i trajno uništila jednu od najlepših prirodnih atrakcija ostrva. Lava je zatrpala i termalna jezera Ahalanui.

Umesto njih turiste sada privlači najnovija plaža od crnog peska nastala prilikom poslednje erupcije. Isaak Hale Beach je nastala u kontaktu vrele lave sa vodom Tihog okeana. Prilikom kontakta lava se trenutno okameni i pretvori u stene, ali samo na časak pre nego što eksplodira pretvarajući se u crni pesak.

Na mestu gde se lava slivala u okean, formirana je okamenjena delta lave površine od preko 3,5 kvadratna kilometra. Iako geolozi tvrde da će jedan deo ove delte da potone, ipak će ostati dovoljno da se površina ostrva trajno poveća bar za kvadratni kilometar ili dva.

Foto: USGS

Najveća promena na jezeru je nestanak Halemaumau jezera lave. Ono se nalazilo u krateru vulkana, ali je prilikom erupcije lava istekla i sada je ovo jezero prazno, a eksplozijama je krater uvećan za čak četiri puta.

Turizam se na ostrvo Havaji stidljivo vraća, i iako je tek jedan hotel otvoren za goste, mesta uvek ima dovoljno. Pojedine pešačke staze su otvorene, ali još ima delova gde nije dozvoljen pristup.

Pročitajte još:Iako opasan, vulkanski turizam sve popularniji. Šta treba znati o Havajima pre odlaska. Kako izgleda luksuzni hotel na Havajima.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *