Vesti – Kako je ski sezona podelila Evropu usred pandemije – Travel Magazine

Kako je ski sezona podelila Evropu usred pandemije

Kako je ski sezona podelila Evropu usred pandemije

Kada je dosta novca u igri, evidentno je da će doći do raznih struja unutar Evropske unije. Ovoga puta EU se bavi pored pandemije i dolazećom ski sezonom. Italija, Francuska i Nemačka žele da zatvore sva skijališta u EU tokom zimske sezone. Nasuprot njih je Austrija koja se ne slaže.

Vrh Matterhorna veličanstveno se nadvija iznad švajcarskog alpskog sela Zermatt, smeštenog na najvišem evropskom skijalištu, u švajcarskom kantonu Valais. U bilo kojoj normalnoj godini, ovaj region bi se sada pripremao za priliv turista tokom zimskih praznika. Ali ovo nije uobičajena godina.

„Selo je tiše nego prethodnih godina“, rekla je Simona Altvegg, PR menadžer turizma u Zermattu. Razlog je, naravno, pandemija koronavirusa. Iako su regionalne ski staze otvorene za goste i zaposleni rade, posetioci iz Italije, Nemačke i Francuske su primetno odsutni.

„Gosti koje ovde vidite su gotovo svi Švajcarci“, rekla je Altvegg. Švajcarska je jedina alpska zemlja koja nije zatvorila svoja skijališta za turiste. Švedska, Norveška i Finska takođe su otvorile neke od svojih staza za goste.

Ko ne voli bozicne markete
PROČITAJTE I…

Božićni marketi u doba korone? Mahom otkazani!

Vlade Nemačke, Italije i Francuske zatražile su zatvaranje skijališta u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da je ova odluka jedina odgovorna usred pandemije. Uz prećutnu podršku Merkelove, italijanski premijer Đuzepe Konte ranije je pozvao da sva skijališta ostanu zatvorena do 10. januara, kada se završavaju zimski praznici. Većina Nemaca ovo smatra razumnim. Prema reprezentativnom istraživanju koje je uradio dnevnik Augsburger Allgemeine, 74% ispitanika reklo je da bi zatvaranje skijališta bila prava stvar tokom pandemije.

Zatvaranje znači ozbiljne ekonomske posledice

Zatvaranje skijališta značilo bi ogromne finansijske gubitke za regione koji su se oslonili na njih. Operateri liftova, hotelijeri i ugostitelji generišu značajne prihode u periodu između Božića i nove godine. Baš zbog toga austrijska turistička industrija i zakonodavci protive se planovima za zatvaranje skijališta u EU.

„Odluku da li i kada skijališta mogu biti otvorena za javnost treba da donesu pojedine zemlje“, rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger za nemački RND. „Zamislite da mi kažemo Francuskoj kada treba ponovo da otvori Luvr?!“

Najbolja mesta za skijase
PROČITAJTE I…

Raj za skijaše – mesta sa najboljim stazama za skijanje u Austriji

Austrija traži 2 milijarde evra ukoliko EU prisilno zatvori sva skijališta

Austrijska ekonomija zavisi u velikoj meri od zimskog turizma. Tokom sezone 2018-19 zabeleženo je 73 miliona noćenja. Zemlja je ostvarila prihode od 14,9 milijardi evra. Austrijska vlada je zbog toga zatražila 2 milijarde evra (2,4 milijarde dolara) finansijske kompenzacije ukoliko Evropska komisija prisili sva evropska skijališta da se zatvore.

„Trenutni predlog ima ozbiljne ekonomske posledice po Austriju“, rekao je ministar finansija Gernot Blumel za nemački dnevnik Die Welt. Predložio je da se zemlji ili odobri veći udeo vanrednog finansiranja EU od koronavirusa ili da se smanji članarina za članstvo u bloku.

Sa druge strane i Italija će najverovatnije pretrpeti značajne finansijske gubitke, ali opet glasa za zatvaranje. Predviđa se da će se zemlja suočiti sa padom prihoda od 70% u odnosu na godinu dana ranije, kada je generisano 10,4 milijarde evra. Trećinu ovog prihoda generisali su italijanski turisti koji su tokom Božića i Nove godine provodili vreme u Alpima i Dolomitima. Ako bi italijanskim odmaralištima prvi put bilo dozvoljeno da se ponovo otvore sredinom januara 2021. godine, turistička industrija bi zaradila samo 3,1 milijardu evra za celu sezonu, prema projekciji instituta JFC.

Rastući broj infekcija pokrenuo priču o zatvaranju skijališta

U novembru je francuski premijer Žan Kasteks najavio da će skijalištima biti dozvoljeno da se otvore u decembru, ali da žičare neće raditi. To efektivno znači da ni sezona skijanja neće krenuti na vreme. Mnogi su ovu odluku nazvali „smešnom“. Stotine ljudi protestovalo je na jugoistoku Francuske krajem novembra, zahtevajući da se dozvoli otvaranje žičara, restorana i barova.

Švajcarska, koja nije članica Evropske unije, planira da drži svoja skijališta otvorenima. „Skijališta mogu ostati otvorena ako se strogo sprovode mere bezbednosti“, rekao je u novembru švajcarski ministar zdravlja Alain Berset. To je iznenađujuće s obzirom na to da je Švajcarska zabeležila veće zaraze koronavirusom od Nemačke.

U sedmodnevnom periodu do 25. novembra, u Švajcarskoj je zabeleženo u proseku 348 novih slučajeva na 100.000 stanovnika; Nemačka je potvrdila u proseku 136 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

Švajcarska otvorila skijališta uz posebne mere

Kantoni su usvojili različite mere zaštite od koronavirusa. Valais, gde se nalazi Zermatt, među je regionima koji su najteže pogođeni pandemijom. Ovde je propisana mera nošenja maski na otvorenom uz distancu između ljudi, posebno dok se čeka red za žičaru. To, međutim, predstavlja izazov za operatere i turistička udruženja.

„Poštuju se pravila, posebno u vezi sa nošenjem maski“, rekla je Altvegg koja ipak očekuje značajne finansijske gubitke za turistički sektor – čak i ako skijaške staze i žičare ostanu otvorene. Zbog rasta novozaraženih širom EU i propisanih ograničenja putovanja, većina ovosezonskog turizma biće domaća.

Skupe mere bezbednosti

Prošle zime se austrijsko skijalište Ischgl, koje je na glasu po živahnom noćnom životu, pretvorilo u noćnu moru koronavirusa. Hiljade izletnika zarazilo se virusom na početku pandemije – a zatim ga proširilo kod kuće nakon praznika.

Od proleća je Ischgl uložio oko 700.000 evra u mere bezbednosti kako bi se sprečilo da se to ponovi. Instalirane su sigurnosne kamere koje sprečavaju stvaranje gužve. Grad takođe planira da preduzme mere za smanjenje vremena čekanja i dezinfekciju kabina žičara. Trenutno se testira sistem za proveru posetilaca, radnika i lokalnog stanovništva na virus.

Druge zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
5Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *