– Katar skoro prepolovio cene luksuznog smeštaja – Travel Magazine

Katar skoro prepolovio cene luksuznog smeštaja

Katar skoro prepolovio cene luksuznog smeštaja

Bojkot Katara kao turističke destinacije koji su uvele ostale države Persijskog zaliva, veoma je uticao na razvoj turizma ove zemlje. Broj turista opao je dramatično – sa 1,5 miliona u 2017. na milion u 2018. godini.

Zato je Katar odlučio da turizam postane jedan od prioritetnih sektora i da u njegovo unapređenje uloži dodatne resurse, budući da država želi da u narednim godinama diversifikuje svoju ekonomiju i da postane što nezavisnija od prihoda od nafte.

Za sada strategija daje dobre rezultate. Analiza ocena više od 12 miliona posetilaca, potvrdila je da turisti Katar doživljavaju kao jednu od najboljih bliskoistočnih destinacija. Takođe, tokom prvog kvartala tekuće godine, zabeležen je porast broja turista od 10% u odnosu na isti period prethodne godine, a očekuje se da će nove mere za stimulisanje turizma u narednom periodu doneti još pozitivnih efekata. Naime, Nacionalni turistički savet Katara nedavno je doneo odluku da se cene u hotelima i rizortima sa pet zvezdica u celoj zemlji smanje za 40%, kako bi privukao što više turista tokom vrele letnje sezone. Cene će biti snižene od 04. juna do 16. avgusta, a popusti će važiti i u restoranima, spa centrima i sportskim klubovima smeštenim u hotelima.

Katar posetiocima ne nudi samo luksuz, već i brojne kulturne sadržaje. Među lokalitetima ove zemlje na Listi svetske baštine UNESCO-a su kule Barzan, tvrđave Al Koot i Al Wajbah, i Al Zubarah. Među značajnim muzejima su Arapski muzej moderne umetnosti Mathaf, galerija Al Markhiya i Muzej islamske umetnosti.

Ne treba zaboraviti ni da se Katar uveliko sprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava 2022. godine, a ovaj događaj tradicionalno privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta. Zemlja planira da izgradi moderne stadione sa arhitektonski zanimljivim rešenjima, a prvi od njih, Al Wakrah, već je otvoren.

Za sada se čini da je, nakon što su zemlje Persijskog zaliva uvele bojkot na turističke posete Kataru, on ipak uspeo da stane na noge i da nastavlja sa planovima za unapređenje sektora i izgradnju novih atrakcija.

Pročitajte još u vodič za Dohu, kao i savete koji će vam koristiti prilikom posete Kataru.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *