Vesti – Kolaps globalne avijacije - kapacitet avio-kompanija smanjen za 77 odsto! – Travel Magazine

Kolaps globalne avijacije – kapacitet avio-kompanija smanjen za 77 odsto!

Kolaps globalne avijacije – kapacitet avio-kompanija smanjen za 77 odsto!

Kompanija ForwardKeys koja prati trendove u raznim sferama poslovanja, otkrila je u svom najnovijem istraživanju da je pandemija korona virusa globalnu avijaciju bacila na kolena.

Tokom ove nedelje (30. marta – 5. aprila) kapacitet međunarodnog avio-prevoznika je pao na svega 23 procenata u odnosu na prvu nedelju aprila prošle godine. Odnosno, samo 10 miliona sedišta je u funkciji, u poređenju sa 44.2 miliona, koliko je bilo pre godinu dana.

Gledajući unazad prvog tromesečja, kapacitet avio-sedišta je 9.4 odsto manji u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine. 482 miliona sedišta bilo je u službi u prvom kvartalu 2020., u poređenju sa 532 miliona u prvom kvartalu 2019.

Kapacitet već bio smanjen primetan početkom februara

Početkom januara, kapacitet je neznatno porastao u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, kapacitet je opao tokom poslednje nedelje januara, kada je kineska vlada najavila ograničenja vezana za otkrivanje virusa Covid-19.

Procenuje se da bi mnoge agencije i avio-kompanije mogle da proglase bakrot

Foto: Ethan MCArthur from Unsplash

Od tada do sredine marta, vazdušni kapacitet je znatno opao, i danas je kapacitet globalne avio-kompanije smanjen za neverovatnih 77 odsto!

KLM najzaposlenija avio-kompanija u ovom trenutku

Prvih deset avio-kompanija koje još rade u prvoj nedelji aprila (30. marta – 5. aprila) su:

Slede ih u silaznom redosledu Delta, Air France, American Airlines, British Airways, Wizz Air, Cathay Pacific i Jeju Air.

Međutim, ova slika će se uskoro sigurno promeniti, pošto je Ryanair nedavno najavio da će gotovo cela njegova flota biti prizemljena zbog smanjena troškova.

Nažalost, moguće je da će do izlaska iz krize, jedan broj avio-kompanija propasti, a potrošači izgubiti poverenje u avio saobraćaj.

Pročitajte koja avio-kompanija ima porast potražnje u sred pandemije korona virusa, kao i zašto se mnogim avio-kompanija predviđa bankrot u maju. Saznajte i nova pravila refundacije platformi za rezervaciju Expedia i Booking.com.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
103Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *