– Koncept putničke kabine za Boeing 777X – Travel Magazine

Koncept putničke kabine za Boeing 777X

Koncept putničke kabine za Boeing 777X

Najduži putnički avion na svetu stiže uskoro iz Boeing-a.

B777X je najnoviji model na kome trenutno radi Boeing.

Njegovo uključivanje u saobraćaj se očekuje najkasnije početkom naredne godine.

Na sajmu avionskih enterijera, AIX 2019, koji je održan nedavno u Hamburgu, Boeing je javnosti predstavio unutrašnjost svog najnovijeg modela. Uprkos ozbiljno narušenom imidžu Boeing-a nakon nesreće aviona B737 MAX-8 u Etiopiji, novi model aviona privlači izuzetnu pažnju javnosti, a da li će privući i kupce još ostaje da se vidi.

Prvi korisnik novog modela aviona biće Lufthansa, koja očekuje isporuku krajem ove ili početkom sledeće godine. Svaka aviokompanija će imati sopstveni dizajn putničke kabine već prema svojim pravilima i vrstama usluge koje pruža, ali osnovne karakteristike po prvi su mogle da se vide nedavno u Hamburgu.

Svetlošću osvaja prostor

biznis kabina b777x

Foto: Beoing

Osnovna ideja proizvođača je bila da se putnička kabina učini što prijatnijim mestom za boravak. Kako će novi avion biti namenjen za dugolinijski saobraćaj i to sa izuzetnim doletom to je i dizajn unutrašnjosti aviona od ključnog značaja. Igrom svetlosti i posebnim osvetljenjem koje će moći da se prilagođava raznim situacijama, biće postignut prirodniji efekat i bolja atmosfera.

Osvetljenje je korišćeno kako bi se stvorio novi prostor, koji nije samo onaj fizički, ograničen, već je to i na psihičkom nivou osećaj prostranosti. Osim što je sam trup proširen za desetak centimetara i unutrašnji zidovi kabine su redizajnirani. Dobili su nove, drugačije uglove i krivine tako da se sveukupno stvori efekat većeg prostora.

Prozori za sve

veliki prozori b777x

Foto: Boeing

Na neki način revolucionaran inženjerski potez je primenjen na prozore. Osim što su veći, poput onih na avionima Dreamliner, ovi prozori su postavljeni i nešto više nego što je to do sada uobičajeno. Na taj način je omogućeno da svi putnici imaju pogled kroz prozor. Isto kao i kod Dreamliner-a, prozori će imati mogućnost zatamnjenja u zavisnosti od doba dana ili noći.

Prritisak u putničkoj kabini će biti bolje regulisan, opet po uzoru na Dreamliner. To će omogućiti da se smanje tegobe koje putnici mogu da osete tokom leta kao što su zamor, glavobolja, bol u mišićima, vrtoglavica, mučnina.

Više prtljaga

nove pregrade za prtljag b777x

Foto: Boeing

Pregrade za ručni prtljag su takođe poboljšane. One su izdužene tako da mogu da prime više prtljaga koji će se u njih postavljati uspravno na stranu. Na taj način će više prtljaga moći da stane, a putnici će biti zadovoljniji.

Iz Boeing-a su poručili da je kabina tako osmišljena da svi bitni elementi budu tu, ali da zauzimaju što manje prostora kako bi ga bilo više za putnike. Sve aviokompanije koje budu naručile ovaj model aviona, imaće veliku slobodu da kabine novih aviona urede prema svom kompanijskom stilu i vrstama usluge koju pružaju.

Boeing planira da sredinom ove godine započne prve letačke testove novog aviona, a njegova isporuka bi počela najkasnije početkom naredne godine nakon što avion prođe sve neophodne sertifikacije.

Da li ste zainteresovani i za ostale novosti iz Boeing-a? Pisali smo nedavno o uvođenju novih samočistećih toaleta i o konceptu novog supersoničnog aviona. U saobraćaj ulaze mnogi novi modeli aviona, a evo šta se sve može napraviti od starih koji su otišli „u penziju“.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *