Vesti – Koronavirus: novi slučajevi u zemljama koje su imale virus pod kontrolom brinu ceo svet – Travel Magazine

Koronavirus: novi slučajevi u zemljama koje su imale virus pod kontrolom brinu ceo svet

Koronavirus: novi slučajevi u zemljama koje su imale virus pod kontrolom brinu ceo svet

Da je koronavirus možda i najteža zdravstvena kriza sa kojom se suočava svet, dokazuje činjenica da se i u zemljama koje su imale virus pod kontrolom, javljaju novi slučajevi. To se posebno odnosi na azijsko-pacifički region u kom su prvi slučajevi Covid-19 i registrovani početkom godine, piše CNN.

Te zemlje su bez obzira na mnogoljudnost proaktivno reagovale u startu i uspele nakon nekog vremena da stave virus pod kontrolu i spreče dalje širenje zareze. Tome su pomogla masovna i vrlo striktna zatvaranja gradova i sela… Međutim, danas se upravo u ovim delovima sveta, gde novih slučajeva nije bilo protekla tri meseca, pojavljuju nove infekcije.

Pogledajte kako da se ne zarazite koronom na letu. Saznajte i koja je nova procedura ulaska u Abu Dabi i Dubai. 

Neobično je što su u pitanju zemlje koje se još nisu otvorile za međunarodna putovanja, te i dalje na snazi imaju vrlo oštre mere socijalne distance i nošenje maski. Ovo posebno zabrinjava ako znamo da se na severnoj hemisferi bliži kraj letnjem periodu, a sa dolaskom jeseni, približavamo se zimi kada je veliki broj epidemiologa prognozirao drugi talas.

Šta se dešava u Aziji i na Pacifiku?

U utorak, Kina je prijavila najveći broj novozaraženih od aprila, čak 64 slučaja! Novi slučajevi koji su rezulatat žarišta iz tri regije, podstakli su strahovanja od novog talasa epidemije u Kini. Većina novih slučajeva registrovana je u regiji Xinjiang, na severu zemlje i posledica su lokalnog prenosa. Na krajnjem zapadu beleže se novi slučajevi od 15. jula, i to nakon što su pet meseci bili corona-free.

U Hong Kongu situacija je vrlo dramatična. U svega dve nedelje bilo je više od 1.000 novozaraženih, a poslednjih šest dana svaki dan registruje se 100 na dnevnom nivou. Hong Kong je bio među gradovima koji su imali koronu pod kontrolom, ublažavali mere i planirali travel koridore za siguran protok turista.

Novi slucajevi Hong Kong

Foto: Macau Photo Agency from Unsplash

Ni u Japanu nije sjajna situacija. Samo prošle nedelje registrovano je više od 5.000 novih slučajeva. Najviše zaraženih je u Tokiju, koji na dnevnom nivou ima preko 200 novih slučajeva. Mediji smatraju da je ovome doprineo praznični produženi vikend sa ciljem promocije domaćeg turizma. Ako govorimo o Pacifiku, Australija je zemlja koje je takođe registrovala nove slučajeve, i to u državi Viktorija, gde je ovog ponedeljka registrovano novih 384 slučajeva. Trenutno je 4.775 aktivnih slučajeva  u Viktoriji. Među njima je 414 medicinskih radnika…

Šta se zapravo ovde desilo?

Novi slučajevi virusa u Hong Kongu, Australiji, Kini i drugde, iznenadili su ne samo zdravstvene radnike, već i državne službenike. Iako je bilo sitnih propusta u potezima različitih vlada, brojke nisu eksplodirale do nedavno. Zašto je to tako? Možda jer je soj virusa promenjen u međuvremenu, ili su se slučajevi prosto stvarali neotkriveni? Teško je utvrditi šta je izazvalo da se pojave nova žarišta.

Ben Cowling, profesor javnog zdravlja pri Univerzitetu u Hong Kongu, napisao je da „možda nikada nećemo saznati“ kako je počeo najnoviji talas slučajeva u gradu, ali da podaci ukazuju na infekcije koje se uvezene iz inostranstva.

Zanimljivo je da je ceo Hong Kong već imao meru nošenja maski, te je jedna od novih mera ograničenje javnih okupljanja na samo dve osobe. Kineska vlada će takođe pomoći u izgradnji improvizovane bolnice, u blizini aerodroma u Hong Kongu, kapaciteta oko 2.000 bolničkih kreveta.

Novi slucajevi i improvizovane bolnice

Foto: Macau Photo Agency from Unsplash

Zvaničnici u gradu suočeni su sa kritikom zbog postupanja sa poslednjim talasom, posebno zbog velikog broja izuzeća iz karantina koji je dat poslovnim putnicima. Ipak, grad za sada nije izolovan, niti je u planu da se to desi. To nije slučaj u Australiji, gde je Viktorija stavljena u strogi karantin.

Vijetnam ne želi da rizikuje, opet prvi odabrao stroge mere

Najekstremnija akcija suzbijanja u regionu dogodila se u Vijetnamu. Ovde je vlada u ponedeljak započela evakuaciju oko 80.000 turista iz centralnog grada Da Nang, nakon što su tri stanovnika zaražena virusom. Vijetnam se smatra vodećim primerom u suzbijanju virusa, zahvaljujući agresivnoj strategiji ranog pregleda putnika na aerodromima i strogom karantinu. Zemlja nije prijavila smrt od Covid-19 a potvrdila je samo 431 slučaj. Impresivne brojke ako znamo da u toj zemlji živi 96 miliona stanovnika!

Pred svima je težak zadatak

Poteškoće sa kojima se suočavaju zemlje koje su imale možda najbolji odgovor na koronavirus, ukazuju na potencijalno nepremostiv zadatak da virus preuzme kontrolu pod ostalim delovima sveta, bar dok vakcina ne bude na raspolaganju.

Naravno, čak i sa novim porastima, brojke u Australiji, Hong Kongu i Japanu ne približavaju se katastrofalnim ciframa koje nam stižu i dalje iz SAD-a i Brazila, koje se još uvek suočavaju sa prvim talasom pandemije.

I iako se zbog julske vrućine čini da je zima daleko, ona dolazi. Struka smatra da se zemlje moraju pripremiti za potencijalni mnogo snažniji drugi talas, jer će hladno vreme ljude ograničiti na zatvoren prostor, slabo prozračan. Odnosno, u upravo one uslove koji će verovatno olakšati širenje novog koronavirusa. 

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X