Vesti – Kriza u turizmu - prilika za organizovani kriminal – Travel Magazine

Kriza u turizmu – prilika za organizovani kriminal

Kriza u turizmu – prilika za organizovani kriminal

Širom sveta pandemija ima razarajući efekat na turističku industriju. Mnoge kompanije se muče kako bi preživele trenutnu situaciju, što stvara prostor za izuzetno očajnička rešenja pojedinih vlasnika. To se najbolje može primetiti u kontekstu italijanskog turizma, gde su neki pojedinci videli organizovani kriminal kao mogući izlaz iz krize.

Promet organizovanog kriminala koji potiče iz provlačenja kroz legalnu ekonomiju u turističkom sektoru prelazi 2,2 milijarde eura. Na jugu zemlje koncentrisano je 40% ovog iznosa. Pomenuta cifra je izračunata u istraživanju koje je sproveo Institut za istraživanja “Demoskopika”.

Italija otvara granice sredinom maja
PROČITAJTE I…

Italija: zeleno svetlo za vakcinisane od sredine maja?

Italijanski turizam privukao organizovani kriminal

Od ukupnog prometa, čak 40% se pripisuje ozloglašenoj kalabrijskoj mafiji ’Ndrangeta. Gotovo 4.500 kompanija je u velikom riziku od pranja novca za kriminalne organizacije, zbog problema likvidnosti izazvanih pandemijom.

Turizam koji je zbog pandemije na kolenima primamljiv je za zločinačke organizacije – ističe predsednik Demoskopika, Rafaele Rio.

U ovom kontekstu postoji šest regionalnih turističkih sistema koji su najugroženiji. To su Kampanija, Sicilija, Lacio, Kalabrija, Lombardija i Apulija. Na suprotnoj strani se nalaze četiri regije koje su manje ranjive: Marke, Veneto, Friuli-Venecija Đulija i Trentino-Južni Tirol.

’Ndrangeta – glavni igrač

Lavovski udeo od 2,2 milijarde eura odlazi na mafiju ’Ndrangeta, tačnije promet od 810 miliona eura. Njih prati organizovana kriminalna organizacija Kamora sa 730 miliona (33%), dok ostale grupe čine 30% udela u ukupnom prihodu.

U pogledu teritorijalnog aspekta, 38% kriminalnih aktivnosti, što je jednako 825 miliona eura, koncentrisano je na jugu zemlje. Slede centralna Italija (515 miliona), severozapadni (490 miliona) i severoistočni deo zemlje (370 miliona).

Organizovani kriminal i zabrinutost ministra

Ministar turizma Masimo Garavalja je izjavio da je istraga instituta “Demoskopika” o infiltraciji mafije u italijanski turistički sektor izuzetno zabrinjavajuća. Po njemu, to je fenomen koji teško šteti sektoru koji čine ozbiljni preduzetnici pogođeni pandemijom.

Vlada razvija transparentne finansijske formule koje su u stanju da podrže operatore pogođene krizom, kako bi čitav sektor učinile nepropusnim za organizovani kriminal. Ministarka unutrašnjih poslova Italije ima jasnu sliku i očekuje se da ona već usvaja inicijative čiji je cilj suzbijanje ovakve vrste infiltracije.

Albanija ojaca turizam
PROČITAJTE I…

Kako Albanija planira da ojača turizam?

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. A kakva je situacija kod nas u turizmu i ugostiteljstvu povodom ove teme? Da li je neko istrazio i koji su rezultati ako smeju da ih pokazu?

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *