Vesti – Kuba planira da pokrene turizam besplatnim testiranjem na Covid-19 – Travel Magazine

Kuba planira da pokrene turizam besplatnim testiranjem na Covid-19

Kuba planira da pokrene turizam besplatnim testiranjem na Covid-19

Kuba je ušla u svoju treću fazu ponovnog otvaranja granica. Međunarodni turisti ne mogu još uvek da uđu na ostrvo preko Havane, koja je još uvek u fazi 1, ali je zato turistička aktivnost dozvoljena u vodama severno-centralne zone i Largo del Sur Cay.

Juan Carlos Garcia Granda, kubanski ministar turizma, rekao je da će se svim turistima biti omogućen besplatni PCR test kako bi se  virus držio opod kontrolom.

Pogledajte 7 kubanskih top avantura, kao i najlepše destinacije Latinske Amerike.

Kuba nastoji da se promoviše kao mirno, zdravo i sigurno turističko odredište

Trenutno tri kubanska aerodroma rade na međunarodnim letovima – Cayo Coco, Cayo Largo del Sur i „Abel Santamaria“ iz Santa Clare. Normalizacija redovnih letova do Kube biće moguća tek kada Havana, glavni grad države, uđe u treću fazu.

Međunarodni turisti sada mogu da posete obalu, gde hoteli poseduju sertifikate prema utvrđenim bezbednosnim i zdravstvenim protokolima, ali ne mogu da se kreću unutar ostrva. Iako je nekoliko zemalja preduzelo mere za obeshrabrivanje međunarodnih letova, ministar je izjavio da se preduzimaju mere predostrožnosti kako bi se garantovala sigurnost putnika.

„Svim turistima koji stižu iz drugih zemalja pružićemo besplatan PCR test. Pored toga, u svakom hotelu postoje lekar, medicinska sestra i epidemiolog na usluzi“, rekao je ministar turizma.

Potpuni oporavak tek 2022. godine?

U razgovoru za medije ministar je istakao kako veruje da će se turizam na Kubi tek 2022. godine vratiti na početnu tačku. Tome doprinosi i činjenica da je Kanada, čiji građani čine najveći deo posetilaca ostrva, produžila zabranu putovanja do 31. avgusta. Uprkos tome, on je izvestio da je Rusija, odakle isto dolazi dosta turista na Kubu, stavila ovu zemlju na listu sigurnih država. Iz Rusije je stigao i zahtev za uspostavljanjem nedeljnih letova ka Kubi.

Što se tiče evropskih zemalja, kubanski ministar je istakao da Kuba zadržava svoj prestiž kao sigurna zemlja.

„Mi u potpunosti možemo biti sigurni da ćemo održati do sada postignute uslove. Međutim, situacija u međunarodnom turizmu je nestabilna i vrlo neujednaćena. Teško je prognozirati bilo šta.“

Kuba još uvek van liste sigurnih država EU

Kuba trenutno čeka da bude uključena na spisak zemalja koje Evropska unija (EU) smatra sigurnim, kako bi ponovo aktivirala turizam. Air France jedna je od avio-kompanija koja će nastaviti letove na Kubu. Prvobitni plan je bio da se ponovo otvori linija Pariz-Havana u julu, ali zbog kašnjenja kubanske vlade letovi su odloženi do septembra. Ostrvo takođe želi da oživi svoje domaće tržište, zbog čega je ministar Garcia Granda na kubanskoj televiziji najavio mogućnost prodaje svih turističkih ponuda u potpuno konvertibilnoj valuti putem specijalnih vaučera i računa. Ova alternativa bi trebalo da bude dostupna svima narednog meseca.

„Takođe ćemo zadržati sve opcije u CUC-u (kubanski konvertibilni pezos), ali ako neko želi da plaća u stranoj valuti, to može isto da učini. Kako bismo ohrabrili ovu opciju, daćemo 10% popusta“, rekao je on.

Do sada je Kuba prijavila 2.495 slučajeva obolelih od korona virusa, i 87 smrtnih ishoda. Produženo zatvaranje granica naštetilo je njenoj ekonomiji. Treba napomenuti kako međunarodni turizam predstavlja važan izvor prihoda (3.3 milijarde američkih dolara u 2018. godini) Kube.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
201Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X