– Kupiš stan, dobiješ pasoš – Travel Magazine

Kupiš stan, dobiješ pasoš

Kupiš stan, dobiješ pasoš

Kada je tržište luksuznih nekretnina u pitanju, nije neobično da se kupci mame dodatnim sadržajima i pogodnostima. Ali umesto velikog infinity bazena u dvorištu ili dodatnog kupatila, prodavci nekretnina zainteresovanim klijentima uz kupovinu stana u Dubaiju nude – pasoš.

U ovom emiratu uskoro se otvara novi rezidencijalni kompleks, Heart of Europe, sačinjen od više veštačkih ostrva u obliku Evrope. Kleindienst Group, koja ga gradi, simbolično je u ponudu, uz svaki stan koji košta milione dolara, ubacila i evropski pasoš.

Radi se o moldavskom pasošu, a iako ova zemlja nije članica EU, nosioci njenih pasoša bez vize mogu da ulaze u zemlje Šengena i da bez problema putuju u još 49 država sveta. Budući da Moldavija stranim državljanima nudi opciju Citizenship by Investment (državljanstvo kao nagrada za investiranje u zemlju) svako ko plati 113.120 dolara, plus 39.591 dolar na ime taksi, i prođe bezbednosnu proveru, dobija pasoš.

Takozvani „zlatni pasoši“ su kontroverzna tema i u Evropi se već dugo priča o tome kako najbolje stati na put ovoj praksi punjenja budžeta pojedinih zemalja. Ali u međuvremenu, uz kupovinu stanova u Dubaiju, čija cena kreće od 1,2 miliona dolara, moldavski pasoš će se dobijati na poklon. Uz to, kupci mogu da biraju da li će kupiti stan u virtuelnoj Švedskoj, uređen u skandinavskom stilu, ili možda nemačku vilu inspirisanu bauhausom.

Kompleks je veoma popularan i uprkos izveštajima koji ukazuju na krizu tržišta nekretnina u Dubaiju, CNN piše da je u januaru ove godine već bilo prodato 85% stanova kompleksa Heart of Europe.

Foto: thoe.com

Obavezno pročitajte i tekst o Burdž al Arabu, hotelu sa sedam zvezdica koji svojim gostima nudi gotovo nestvaran luksuz, ali i koje su to novootvorene atrakcije u gradu u kome se stalno gradi nešto novo. Možda će vas zanimati i da li je Dubai zaista toliko skup, ili u njemu postoje sadržaji i za putnike sa nešto skromnijim budžetom.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X