Lako do elektronske vinjete za Bugarsku

Lako do elektronske vinjete za Bugarsku

Konzorcijum Kapsch Traffic Solutions isporučio je bugarskim vlastima potpuno funkcionalan sistem za elektronske vinjete. Sistem je pušten u rad i isporučen dva meseca pre roka, 17. decembra 2018. Potpuna funkcionalnost sistema potvrđena je u maju 2019, a bugarske vlasti su sistem prihvatile bez bilo kakvih primedbi.

Putnici kroz Bugarsku sada elektronske vinjete mogu kupiti putem mobilne aplikacije, veb sajta ili na samouslužnim terminalima na benzinskim pumpama, bez potrebe da lepe i skidaju stare nalepnice sa unutrašnje strane prednjeg stakla na svom automobilu.

Krajem 2017. godine konzorcijum Kapsch Traffic Solutions je od bugarske Vlade dobio ugovor za implementaciju nacionalnog sistema za naplatu putarine za kamione preko 3,5 tona. Ugovor je kasnije proširen i na uvođenje elektronskih vinjeta za putnička vozila. Projekat je trebalo da traje 19 meseci i podrazumevao je isporuku i instalaciju 500 samouslužnih terminala za registraciju i izdavanje elektronskih vinjeta, 100 vozila za proveru, 100 mobilnih sistema za proveru mase vozila i 100 postolja za proveru vinjeta, kao i bazu podataka i sistem za administraciju.

Konzorcijum Kapsch Traffic Solutions kompletirao je prvu fazu projekata isporukom nacionalnog sistema za elektronske vinjete pre roka, 17. decembra 2018. Konzorcijum je isporučio sva vozila za kontrolu, centralni kompjuterski sistem za elektronske vinjete sa bazom podataka, on-line prodavnicu, 500 samouslužnih terminala i aplikaciju za mobilne telefone.

Cena korišćenja preko 16.000km puteva u Bugarskoj ostaje nepromenjena za krajnje korisnike. Instalirani sistem je fleksibilan i nadležnima omogućava da uvedu nove vrste vinjeta uz samo nekoliko klikova, bez dodatnih troškova. Lokalne vlasti su ovu mogućnost iskoristile tako što su ponudile vikend vinjete za one koji ređe putuju, i koje su sada na raspolaganju zajedno sa godišnjim, kvartalnim, mesečnim i sedmičnim elektronskim vinjetama, već popularnim na tržištu.

Počev od 1. januara 2019. svi korisnici puteva u Bugarskoj moraju da imaju elektronsku vinjetu.

Bugarska je šesta država Evropske unije u kojoj je kompanija Kapsch zadužena za implementaciju nacionalnog sistema za plaćanje putarina, nakon Austrije, Švajcarske, Poljske, Češke i Belorusije, i prva je država u EU u kojoj je ova kompanija isporučila sistem za elektronske vinjete.

Više informacija možete pogledati na sajtovima kompanije www.kapsch.net i www.kapschtraffic.com, kao i na Twitteru: twitter.com/kapschnet.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X