Vesti – Lozana proglašena najboljim malim gradom na svetu – Travel Magazine

Lozana proglašena najboljim malim gradom na svetu

Lozana proglašena najboljim malim gradom na svetu

Prema istraživanju poznatog časopisa i međunarodnog medijskog brenda “Monocle”, Lozana u Švajcarskoj izabrana je za najbolji mali grad na svetu.

Ovaj gradić našao se na vrhu liste 25 najboljih malih gradova sa populacijom ispod 200.000 stanovnika. U rangiranju su učestvovali dopisnici, urednici i istraživači kompanije Monocle koji su, između ostalog, uzimali u obzir faktore poput kvaliteta javnog prevoza, železničkih i vazdušnih veza, živosti grada i progresivne lokalne uprave. Švajcarski grad zauzeo je prvo mesto zahvaljujući nizu razloga – globalnom izgledu, raznolikosti stanovništva, činjenici da ovde posluju brojne velike kompanije, ali i sjajnom prirodnom okruženju. Naglašeno je i da su efikasna mreža javnog prevoza kao i značajni poslodavci u gradu, uključujući Međunarodni olimpijski komitet, bili ključni za njegovu pobedu. Osim Lozane, među prvih pet gradova na listi našli su se i Bolder u Koloradu (SAD), Bergen u Norveškoj, Hobart u Australiji i Čigasaki u Japanu.

Migracija u manje gradove koji nude „bolji život“

Kako navode urednici časopisa, sa jedne strane primetno je da se ljudi dosta sele u gradove poput Porta (Portugalija) i Boldera u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom. Sa druge strane, potrebno je sagledati i rangirati životne uslove u brojnim svetskim gradovima manjih razmera koji se zbog veličine ne mogu naći u grupi velikih gradova idealnih za život, poput Tokija ili Vankuvera.

Ukoliko vas privlači život u manjem gradu, a sa odličnim kvalitetom života, razmotrite sledeće predloge jer su u nastavku 25 trenutno najpoželjnih gradića za život na svetu:

 1. Lozana, Švajcarska
 2. Bolder, (Kolorado) SAD
 3. Bergen, Norveška
 4. Hobart, Australija
 5. Čigasaki, Japan
 6. Bolcano, Italija
 7. Bordo, Francuska
 8. Inzbruk, Austrija
 9. Porto, Portugalija
 10. Ahen, Nemačka
 11. Rejkjavik, Island
 12. Savana, SAD
 13. Potsdam, Nemačka
 14. Bazel, Švajcarska
 15. Čang Mai, Tajland
 16. Viktorija, Kanada
 17. San Sebastijan, Španija
 18. Ajndhoven, Holandija
 19. Bat, Velika Britanija
 20. Olborg, Danska
 21. Visbaden, Nemačka
 22. Trst, Italija
 23. Harlem, Holandija
 24. Anapolis, (Merilend) SAD
 25. Salcburg, Austrija

Pročitajte još o malim evropskim gradovima sa velikim kulturnim nasleđem, šarmu utvrđenih gradova, italijanskim gradovima u kojima možda niste bili, a treba da ih posetite.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
905Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X