– Mađari se ne kuckaju kad piju pivo – Travel Magazine

Mađari se ne kuckaju kad piju pivo

Mađari se ne kuckaju kad piju pivo

Možda će vam zvučati čudno, ali Mađari se nikada ne kuckaju kada piju pivo.

Nazdravljanje je sveprisutno uz pozdrav „Egészségedre“ (Egešegedre) ali kucanje nije preporučljivo kada se pije pivo, dok za ostala pića ovo ne važi.

Kada su Habzburzi porazili Mađare tokom Mađarske revolucije 1848. oni su u Beču naveliko slavili ispijanjem piva i kucanjem kriglama. Zbog toga su se Mađari zarekli da se narednih 150 godina neće kucati prilikom nazdravljanja uz pivo.

Iako je ovaj rok istekao, Mađarima je ovaj običaj ostao i do današnjih dana, mada više nisu strogi po tom pitanju i lako će vam oprostiti „pogrešku“ ako ste stranac, ali će vam vrlo verovatno objasniti zašto se ne kuckaju.

Kod Mađara kao i kod nas se smatra nekulturnim da se osoba sa kojom se kucate ne gleda pravo u oči. S tim što naše drage komšije vole da naglase ovaj čin, pa se često dešava da dok se kucate uz palinku ili vino budete izbečeni jedni na druge.

Okretanje ribe u tanjiru donosi nesreću u Kini. U Egiptu ne solite hranu da ne uvredite domaćina, a u Kini iz istih razloga ostavite malo hrane u tanjiru.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *