Vesti – Malta – ulaz i za nevakcinisane? – Travel Magazine

Malta – ulaz i za nevakcinisane?

Malta – ulaz i za nevakcinisane?

Dok neke zemlje Starog kontinenta ozbiljno planiraju da pooštre protivpandemijske mere nakon porast Covid-19 infekcija, neke popuštaju i to najviše zbog pritiska iz EU centrale.

Tako je Malta koja je prvobitno najavila da će zabraniti ulazak nevakcinisanim putnicima, ipak odustala od te ideje. Naime, u petak je vlada objavila da će putnici od 14. jula morati da dokažu da su vakcinisani, što je izazvalo dosta kritika Evropske komisije.

Činilo se tada da će svim turistima “vrata” Malte biti zatvorena, odnosno da će svako morati da prikaže dokaz o vakcinaciji, bilo da je to malteški sertifikat, britanski ili onaj koji je odobrila i kreirala EU.

Evropska komisija je kritikovala zabranu, ističući da je sistem zdravstvenih digitalnih sertifikata koji je usvojila EU – prema kojem putnici moraju da prilože ili dokument o vakcinisanosti, izlečeni od koronavirusa ili nedavno testirani negativno – obavezujući za države članice.

Nakon pritisaka, malteška Vlada je najavila da će omogućiti ulaz nevakcinisanim osobama, ali iz obavezni karantin. Za one koji dolaze iz “crvene” zone, taj period karantina biće 14 dana.

PROČITAJTE I…

Malta – država koju možete prepešačiti

Malta među najvakcinisanijim zemljama sveta

Mala mediteranska zemlja od 500.000 stanovnika može se pohvaliti da je najvakcinisanija zemlja u EU, sa 79% odraslog stanovništva koje je dobilo dve doze vakcina.

Za sada se zemlja odlično nosi sa pandemijom. Tokom maja broj novoobolelih je bio jednocifren, da bi u junu ta brojka počela rapidno da raste, te je sredinom juna registrovano 218 novih slučajeva. Od početka pandemije Malta je evidentirala više od 30.000 Covid-19 slučajeva, te 420 smrtnih slučajeva.

Veliki broj slučajeva otkriven je tokom putovanja koja su za cilj imala edukaciju i učenje engleskog, tako da je Vlada prošle nedelje najavila da će škole engleskog jezika, koje svake godine privuku učenike iz celog sveta, biti zatvorene od sad pa na dalje.

Najlepse skrivene plaze
PROČITAJTE I…

Otkriveno: ovo su najlepše skrivene evropske plaže

Ostale vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *