Vesti – Maroko se okreće kulturnom turizmu - u fokusu istorijske lokacije – Travel Magazine

Maroko se okreće kulturnom turizmu – u fokusu istorijske lokacije

Maroko se okreće kulturnom turizmu – u fokusu istorijske lokacije

Maroko ima novu strategiju koja teži da domaćim i stranim turistima omogući otkrivanje veličanstvenih kulturnih i istorijskih mesta koja se nalaze u nekoliko gradova širom zemlje.

Kulturni turizam nova strategija Turističke organizacije Maroka

Tokom ovih teških vremena koja su obeležena razornom pandemijom, marokanski turizam je već više od godinu dana u dubokoj ekonomskoj krizi. Turizam koji je smatran drugim najvećim izvorom prihoda za Maroko, sada je prebačen u status jednostavnog ekonomskog sektora koji se mora okrenuti domaćim turistima kako bi nadoknadio gubitak stranih turista.

Ako znamo da Maroko nije samo obdaren značajnim prirodnim dobrima, već obiluje fascinantnim istorijskim i kulturnim spomenicima, onda ne sumnjamo da je država napravila sjajan iskorak ka privlačenju domaćih turista. Nova strategija ima za cilj upoznavanje Marokanaca sa lepotom sopstvene zemlje kroz rehabilitaciju zapostavljenih istorijskih lokacija.

Berberi su autohtono stanovništvo severne Afrike. Naseljavali su ogroman prostor, od teritorije današnjeg Egipta, do zapadne obale Afrike. Najbrojniji su u Maroku, Mauretaniji, Alžiru, Tunisu i Libiji, ali naseljavaju i delove Čadan Nigera, Malija i Sudana
PROČITAJTE I…

Maroko – zemlja Amazira

Maroko – zemlja sunca i drevnih civilizacija

Ako su ljudi i svesni primorskog potencijala zemlje – okružena Atlantskim okeanom i Mediteranom, sveprisutnim suncem tokom cele godine i kontinentalnom klimom u kojoj je prijatno živeti, mnogi nisu svesni njegovih brojnih kulturnih dobara koja predstavljaju istorijska mesta legendarne lepote i bogate prošlosti.

Poslednji događaj u Tangeru, koji uključuje obnovu čuvene arene koja je služila za borbu sa bikovima, pokazuje kako bi kulturni turizam mogao da posluži kao nova lokomotiva turizma, pa čak i velika odskočna daska za nacionalni turizam. Arena koja je poznatija pod imenom Plaza de Toros, zaista će uskoro biti potpuno obnovljena na inicijativu gradskih vlasti, koje u ovom projektu vide korak ka jačanju kulturnog turizma.

Nakon renoviranja arene, očekuje se da prostor bude domaćin velikih događaja, poput cirkusa, predstava, koncerata i takmičenja. Plaza de Toros biće pretvorena u prostor za ekonomske, kulturne i umetničke aktivnosti, sa raznovrsnim programom koji uključuje prostor od 7.000 mesta za široki spektar izvođačkih umetnosti, kao i izložbeni, restoranski i komercijalni prostor.

PROČITAJTE I…

Šefšauen, Maroko: Plavi grad

Drevni gradovi Volubilis i Chellah

Druga istorijska mesta su sigurno poznata, ali nažalost neiskorišćena na turističkom nivou, iako su među najstarijim u Maroku. To je slučaj sa drevnim gradom Volubilis, u regiji Meknes, koji se verovatno smatra najvažnijim arheološkim nalazištem u Maroku.

Grad Volubilis, pod UNESCO zaštitom, osnovan je u trećem veku pre nove ere, a potom su ga Rimljani okupirali 44. godine. Najočuvanije građevine su kapitolijski hram, bazilika i trijumfalni luk.

Iako nepoznat, Volubilis je retki svedok veoma važnog perioda u istoriji Maroka. Tu je zatim Chellah, blizu Rabata, koji je na istom nivou kao Volubilis, smatraju stručnjaci. Za razliku od Volubilisa, Chellah, takođe pod zaštitom UNESCO-a, popularno je mesto za posetioce.

Na jugu gde se nalazi najpopularnija destinacija, kako za strance, tako i za domaće posetioce je Marakeš. Međutim, ovaj grad svoju reputaciju nije izgradio na svojim arheološkim nalazištima, koja se ubrajaju među najstarije u Kraljevini. Marakeš nije poznat po svojim relikvijama, iako se u njemu nalaze neki od najlepših spomenika saadskog perioda.

Na jugu medine, u blizini okruga Kasbah, nalaze se palata Badii i grobnice Saadian. Iako je u ruševinama, palata impresionira svojom neizmernošću. Što se tiče saadijskih grobnica, one su nažalost u lošem stanju, potpuno napuštene, žrtve politike ozbiljnog zanemarivanja i nedostatka hrabre strategije obnove. Ipak, očekuje se da i ova mesta budu deo nove strategije, te deo obnove koja će pokrenuti nacionalni turizam.

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Dok se rat izmedju Izraela i Palestine ne zavrsi ne putujem nigde u arapske drzave, necu da rizikujem da me neko digne u vazduh.Ja cu Royal Charter Service-om do Podgorice pa cars4rent-om do Budve.Sto je sigurno,sigurno je…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *