– Međunarodna svemirska stanica se otvara za turiste – Travel Magazine

Međunarodna svemirska stanica se otvara za turiste

Međunarodna svemirska stanica se otvara za turiste

Ako vam je dosta gužvi i komercijalizovanih sadržaja na popularnim turističkim destinacijama i želite novo i autentično iskustvo, vreme je da prestanete da inspiraciju tražite na mapi sveta i da pogled uperite gore – ka nebu.

NASA je upravo objavila konkretne planove da već 2020. godine na Međunarodnoj svemirskoj stanici omogući više komercijalnih aktivnosti, uključujući i turističke posete – u trajanju do 30 dana. Tačno vreme početka ovih letova zavisiće od dve kompanije koje će NASA-i pružati uslugu „prevoza“, SpaceX-a i Boeing-a. Nijedna od njih još uvek nije u svemir poslala astronaute iz SAD-a, ali su obe to najavile za sledeću godinu. I SpaceX i Boeing imaju dozvolu da u svemir voze komercijalne putnike, ali nijedno zvanično pravilo nije se bavilo mogućnošću da ti putnici borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sada je odlučeno da svi potencijalni putnici moraju da prođu obuku koja će ih pripremiti za život u svemiru i mikrogravitaciji. Od sedam putnika koliko če letelice moći da prevoze, tri će biti svemirski turisti. Iz NASA-e su zvanično potvrdili i da je planirana realizacija do dva komercijalna leta godišnje, što znači da bi Međunarodna svemirska stanica u tom periodu imala maksimalno 12 posetilaca.

Što se troškova tiče, otkrivene su i konkretne cifre. Za održavanje života u svemiru i korišćenje toaleta putnik bi morao da izdvoji oko 11.250 dolara dnevno. Hrana, vazduh, medicinski i fitnes program staju dodatnih 22.500 dolara dnevno. Ovo znači da vam je potrebno 33.750 dolara za svaki dan boravka u svemiru, ali ćete dodatno morati da platite povratnu kartu za vožnju Boeing-ovom ili SpaceX-ovom letelicom, što je glavna stavka u ovom putnom budžetu i tek u narednom periodu će biti otkrivena okvirna cena. Zanimljivo pitanje je – da li će nam za putovanje u svemir biti potreban pasoš?

Za one koji više vole privatnost, otvara se i luksuzni hotel u svemiru, a ako želite da budete svemirski turista a da na napuštate Zemlju, posetite Mars – u pećinama Španije. Možda će vas zanimati i šta astronauti misle o fenomenu svemirskog turizma.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X