Vesti – Međunarodni turizam pao na nivo od pre nekoliko decenija – Travel Magazine

Međunarodni turizam pao na nivo od pre nekoliko decenija

Međunarodni turizam pao na nivo od pre nekoliko decenija

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih Nacija (UNWTO) objavila je da se međunarodni turizam vratio na nivo iz 1990-ih kao rezultat tekuće pandemije Covid-19.

Najnoviji podaci ukazuju da su destinacije širom sveta zabeležile 900 miliona turista manje u periodu od januara do oktobra u poređenju sa istim periodom 2019. godine. To predstavlja pad međunarodnih dolazaka za 72 procenta tokom prvih deset meseci ove godine.

Putovanja za Bozic u Italiji
PROČITAJTE I…

Italija zabranila putovanja između gradova za Božić

Pad po regionima

UNWTO se, takođe, bavila i regionalnim varijacijama, pri čemu je najveći pad međunarodnih dolazaka zabeležio Azijsko-pacifički region (82%), zatim region Bliskog istoka (73%), Afrika i Evropa (69%) i Severna i Južna Amerika (68%).

Podaci su pokazali kratkotrajan oporavak tokom letnjih meseci, pri čemu je Evropa zabeležila manji pad od 71% i 67% u julu i avgustu, a zatim 72% i 76% u septembru i oktobru.
Severna i Južna Amerika su, takođe, zabeležile određena poboljšanja. Ovaj region neprekidno beleži manje padove od juna usled ponovnog otvaranja destinacija, uključujući i karipske ostrvske države u razvoju.

Suprotno tome, Azijsko-pacifički region i dalje beleži pad od gotovo 100% u septembru i oktobru. Ovo je povezano sa zatvaranjem granica u Kini i drugim glavnim destinacijama u regionu.

Gubici

Pad koji je međunarodni turizam zabeležio doveo je do gubitka od 935 milijardi američkih dolara, što je deset puta veće od gubitka u 2009. godini koji je bio rezultat globalne finansijske krize.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, UNWTO predviđa da će međunarodni dolasci opadati za 70-75% do kraja 2020. godine, vraćajući međunarodni turizam na nivo od pre 30 godina. To u brojkama znači milijardu dolazaka manje. Takođe, i gubitak od 1,1 bilion američkih dolara prihoda od međunarodnog turizma, što zauzvrat stvara ekonomski gubitak od 2 biliona američkih dolara u svetskom BDP-u.

Dug put do oporavka

Od početka pandemije, UNWTO pruža podatke koji pokazuju neverovatan uticaj pandemije Covid-19 na međunarodni turizam. Iako vest o vakcini počinje da uliva nadu putnicima, još uvek nam predstoji dug put do oporavka. Neophodno je raditi na sigurnom otvaranju granica, ali istovremeno podržavajući i turistička radna mesta i kompanije. Sada je već potpuno jasno da je turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen ovom neviđenom krizom.

Koordinirani pristup ublažavanju i ukidanju ograničenja na putovanja, kada god je to sigurno učiniti, je od suštinske važnosti. Ovde se ne radi samo o ponovnom otvaranju destinacija za turizam. Jasna i dosledna pravila među zemljama će, takođe, uveliko doprineti vraćanju poverenja u međunarodna putovanja.

Prognoze i ublažavanje mera

Međunarodni turizam, prema predviđanju UNWTO, će početi da se oporavlja do druge polovine 2021. godine, ali povratak na nivo od prošle godine, u pogledu međunarodnih dolazaka, mogao bi potrajati između dve i po i četiri godine.

Početkom ovog meseca, UNWTO je objavila izveštaj koji otkriva da je 70% destinacija širom sveta već ublažilo ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju Covid-19.

Masovni turizam u Tajlandu posle pandemije
PROČITAJTE I…

Masovni turizam u Tajlandu posle pandemije?

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X