Vesti – Moskovski metro - posetite onlajn najlepšu podzemnu železnicu na svetu – Travel Magazine

Moskovski metro – posetite onlajn najlepšu podzemnu železnicu na svetu

Moskovski metro – posetite onlajn najlepšu podzemnu železnicu na svetu

Od kada su se pojavile raznorazne virtuelne ture, svako je mogao da pronađe neku koja će mu se posebno svideti. Mi smo bili očarani mogućnošću da pet sati provedemo u Ermitažu, ali i da virtuelno „skitamo“ kroz muzej Van Goga u Amsterdamu, najposećeniji muzej Holandije.

Međutim, sada smo definitivno pronašali nama najdražu onlajn turu.

U pitanju je moskovski metro.

Te ukoliko vas zanima arhitektura i svet podzemnih železnica, ili ste sanjali o obilasku stanica metroa u Moskvi, sada to možete da učinite iz udobnosti svoje sofe.

Najfascinantniji metro sveta

Metro je otvoren u Moskvi 1935. godine i predstavlja kompleksan i ogroman sistem prevoza unutar ruske prestonice. Dugačak je 400.2 kilometara i predstavlja jednu od najposećenijih turističkih atrakcija Moskve.

Njegove stanice (trenutno ima 214 stanica) prikazuju lepote sovjetske i moderne ruske istorije i arhitekture, upotpunjene baroknim lajsnama, mermernim lukovima i vitražima. Ukupno 44 se nalazi na spisku Svetske kulturne baštine!

View this post on Instagram

Studija Moskve pod zemljom.

A post shared by Marko Prokic (@f.ckinfine) on

Takođe, moskovski metro je pored onog u Tokiju, ujedno i podzemna železnica koja dnevno prenese najveći broj putnika. Ta brojka je danas oko 9 miliona stanovnika…

Najlepše stanica moskovskog metroa? Prema mnogima to su Kijevska, Majakovska i Arbatskaja koja se nalazi na 41 metru dubine.

Snimci, predavanja, vođenja kroz njegove najpopularnije stanice…

Nakon što je globalna pandemija virusa Covid-19 zatvorila brojne atrakcije za posetioce širom sveta i donela niz ograničenja kretanja, moskovski metro je počeo da objavljuje svoj fascinantan sadržaj na društvenim mrežama.

Danas imate opciju da virtuelne posetite stanice kroz inicijativu „Iz metroa“, gde gledaoci mogu da nauče zanimljive detalje gledajući Metro kroz oči radnika podzemne železnice. Tu je i obilazak s akcentom na arhitekturu, te područja i objekte koji su posetiocima uglavnom nepristupačni, poput tunela i trafo stanica.

Postoje čak i snimci iza kulisa kontrolnih soba, centara za trening i istorijskih stanica koje su sada zatvorene.

Nedavno su bila ponuđena i predavanja o istoriji i arhitektonskim karakteristikama metro stanica, a učesnici su mogli da postavljaju pitanja predavačima tokom onlajn predavanja.

Na zahtev mnogih, metro će sada ova predavanja, koja su bila na ruskom, držati i na engleskom.

Prvo englesko onlajn predavanje „Uvod u istoriju moskovskog metroa“, održaće se 8. aprila u 16h po moskovskom vremenu (GMT +3).

Dnevni raspored na Instagram stranici moskovskog metroa možete pogledati ovde.

Nedostaju vam putovanja? Evo šta možete da uradite. Pogledajte najbolje opere i balete Boljšoj teatra, kao i filmove koji će vas teleportovati u Rusiju.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2.1K+Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *