– Muzej Akropolja - ponos Atine – Travel Magazine

Muzej Akropolja – ponos Atine

Muzej Akropolja – ponos Atine

Jedan od najvažnijih muzeja u Grčkoj, Muzej Akropolja, ove godine proslavlja 10. rođendan i više od 14,5 miliona posetilaca.

Povodom proslave jubileja, muzej je pripremio niz jedinstvenih događaja, među kojima su privremena izložba fotografija „Dleto i pamćenje“ o umeću izgradnje Akropolja, koja će biti otvorena od 11. juna do 31. oktobra i koncert grčkog kompozitora Stavrosa Xarchakos-a 19. juna.

Ali najvažniji događaj je otvaranje novog dela muzeja – iskopina ispod muzejske zgrade, koje su trenutno delimično vidljive kroz stakleni pod na ulazu. Radi se o površini od 4.000 kvadratnih metara koja obuhvata kuće, radionice, kupatila i ulice antičkih Atinjana u oblasti koja je postojala od klasičnog do vizantijskog perioda. Ovaj impresivni arheološki lokalitet uskoro će biti obogaćen izložbom najvažnijih predmeta koji su tu iskopani i posetiocima će omogućiti da steknu uvid u svakodnevni život Atinjana koji su živeli u senci Akropolja.

„Život u Atini nije bio sačinjen samo od glamuroznih istorijskih događaja, a ovi predmeti iz svakodnevnog života upotpunjuju sliku o našoj istoriji. Novi sprat muzeja koji otvaramo pružiće posetiocima upravo informacije o tome kako se nekada stvarno živelo,“ izjavio je za Lonely Planet predsednik muzeja, profesor Dimitris Pantermalis.

Novi deo muzeja će za posetioce biti otvoren 21. juna, kada će radno vreme biti produženo (od 08.00h do 22.00h). Važna napomena za posetioce: 20. juna, na dan proslave 10. godišnjice postojanja Muzeja Akropolja, ulaz će za sve posetioce biti besplatan (radno vreme: od 08.00h do 20.00h).

Pročitajte i koje su glavne turističke atrakcije Atine, vodič za Atinsku rivijeru i grčku gastronomiju. Možda će vas zanimati i koja manje poznata grčka ostrva su popularna ove godine i zašto je baš turizam zaslužan za spas Grčke.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X