– Najduži prekomorski most na svetu otvoren u Kini – Travel Magazine

Najduži prekomorski most na svetu otvoren u Kini

Najduži prekomorski most na svetu otvoren u Kini

Pre nekoliko dana Kina je zvanično otvorila najduži prekomorski most na svetu, na ceremoniji kojoj je prisustvovao i predsednik te zemlje Si Đinping.

Devet godina od početka izgradnje i nakon više odlaganja, u rad je puštena konstrukcija duga 55km, vredna 20 milijardi dolara, koja prelazi preko delte Biserne reke (Džuđan) i povezuje kopneni deo Kine sa Makaom i Hong Kongom. Putovanje od kopnenog Džuhaja do Hong Konga, koje je nekada trajalo četiri sata, zahvaljujući novom mostu trajaće samo 30 minuta. Deo mosta u dužini od 7km proteže se ispod vode, u vidu podvodog tunela, kako bi omogućio neometan prolazak brodova, ali i poletanje aviona sa obližnjeg međunarodnog aerodroma Hong Kong.

U izgradnji mosta upotrebljeno je 400.000 tona čelika, što je dovoljno da se izgradi 60 Ajfelovih tornjeva. Konstrukciju podržavaju stubovi ukopani u morsko dno, sajle vezane za dva džinovska tornja i dva veštačka ostrva.

Prema njegovoj specifikaciji, trebalo bi da može da izdrži dva zemljotresa od osam rihtera, supertajfun i udar broda težine 300.000 tona.

Nažalost, prelazak neće biti dozvoljen svima, već samo vozačima sa posebnim dozvolama, koje će se dodeljivati po principu kvote. Takođe, plaćaće se putarina. Linije javnog prevoza i železnica neće koristiti most.

Projekat je kritikovan iz više razloga. Tokom njegove izgradnje poginulo je 18 radnika, a strahuje se da je izgradnja imala i trajne negativne posledice na životnu sredinu. U ovom regionu živi izuzetno retka vrsta kineskog belog delfina, čiji broj je pao na samo 47 jedinki u odnosu na 188, koliko je zabeleženo 2003. godine.

Takođe, u Hong Kongu su ideju o mostu doživeli kao pokušaj Kine da ovu specijalnu administrativnu oblast stavi pod striktniju kontrolu. Hong Kong je iz svog budžeta na projekat potrošio devet milijardi dolara, što je u vreme kada se grad bori sa nezapamćenom stopom siromaštva i manjkom stambenih kapaciteta, doživljeno kao skandalozno visoka suma.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X