Vesti – Najlepše evropsko božićno drvo nalazi se u Vilnjusu – Travel Magazine

Najlepše evropsko božićno drvo nalazi se u Vilnjusu

Najlepše evropsko božićno drvo nalazi se u Vilnjusu

Anketa koju je sprovela belgijska travel organizacija iz Brisela European Best Destinations pokazala je da se najlepše evropsko božićno drvo nalazi u prestonici Litvanije, Vilnjusu. U anketi je učestvovalo 14.000 putnika iz 82 zemlje.

Iz turističke organizacije Go Vilnius poručuju da su spremni za ovogodišnju prazničnu sezonu i najavljuju da posetioci Vilnjusa neće biti razočarani božićnom atmosferom.

„Da bi prestonica Litvanije bila ukrašena najlepšim božićnim drvetom u Evropi, nije posečeno nijedno pravo stablo. Ovo drvo je 27m visoka metalna konstrukcija. Napravljeno je od 6.000 grana i preko pet kilometara osvetljenja“, stoji u saopštenju organizacije European Best Destinations.

Konstrukcija je podignuta na trgu ispred gradske katedrale i posebno je osmišljena da stvori potpuno održivo božićno drvo. Ono je dekorisano i pravim granama četinarskog drveća, koje šumari uklanjaju sa drveća tokom redovnog održavanja šuma.

Inače, sezona božićnih marketa se otvara širom Evrope. Veliki gradovi se trude da svojim lepo ukrašenim marketima, tradicionalnim sadržajima, hranom i pićem privuku što više posetilaca. Božićno drvo je obično centralni ukras proslave, a njegov izgled se osmišljava mesecima unapred.

Iz turističke organizacije Go Vilnius poručuju da su spremni za ovogodišnju prazničnu sezonu i najavljuju da posetioci Vilnjusa neće biti razočarani božićnom atmosferom

Foto: Troy Enekvist from Flikr

Božić u Vilnjusu svake godine najavljuje podizanje metalne strukture drveta, ukrašene sa 70.000 lampica na trgu ispred katedrale, pored jednog od simbola grada – kule Gediminas. Ipak, izgled drveta i ukrasi koji se koriste se menjaju svake godine i čuvaju se kao tajna do poslednjeg trenutka.

Ove godine, svečano uključivanje svetlosne dekoracije na drvetu zakazano je za 30. novembar u 17.00h. Nakon toga će na trgu biti održan svečani praznični koncert. Božićni market će biti otvoren od 30. novembra do 07. januara 2020. na trgu ispred gradske katedrale, u srcu Starog grada Vilnjusa.

Top 5 u Evropi

Među top 5 na listi „Najlepše božićno drvo“ našli su se i Prag, Strazbur, Keln i Kijev.

U Pragu se praznična rasveta na božićnom drvetu pali takođe 30. novembra, a market će biti otvoren do 06. januara. U Strazburu je božićno drvo već svečano zasijalo 22. novembra (market je otvoren do 30. decemba), kao i u Kelnu (božićni market je otvoren do 23. decembra). U Kijevu se ukrasna rasveta na božićnom drvetu pali tek 19. decembra, a praznična sezona će trajati do 13. jaunara.

Pročitajte još koji su najpopularniji božićni marketi u Evropi, a gde u prazničnoj atmosferi možete da uživate bez gužvi. Inače, u Nemačkoj je Božić postao izuzetno profitabilna turistička niša.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X