Vesti – Najnovije UNWTO brojke pokazuju krah svetskog turizma - 65 posto manje međunarodnih dolazaka ... – Travel Magazine

Najnovije UNWTO brojke pokazuju krah svetskog turizma – 65 posto manje međunarodnih dolazaka …

Najnovije UNWTO brojke pokazuju krah svetskog turizma – 65 posto manje međunarodnih dolazaka …

Međunarodni dolasci turista opali su za 93% u junu u poređenju sa 2019. godinom, a najnoviji podaci Svetske turističke organizacije pokazuju snažan uticaj COVID-19 na turistički sektor. Prema novom izveštaju Svetskog turističkog barometra, međunarodni dolasci turista opali su za 65% tokom prve polovine godine. To predstavlja smanjenje bez presedana, jer su zemlje širom sveta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju.

Tokom poslednjih nedelja, sve veći broj destinacija počeo je ponovo da se otvara međunarodnim turistima. UNWTO izveštava da je početkom septembra 53% destinacija ublažilo ograničenja putovanja. Ipak, mnoge vlade ostaju oprezne. Najnoviji izveštaj pokazuje da su blokade uvedene tokom prve polovine godine imale masovni uticaj na međunarodni turizam. Nagli i iznenadni pad dolazaka doveo je milione poslova i preduzeća u opasnost.

Ocena pet za rimski aerodrom
PROČITAJTE I…

Najviša ocena za higijenu i Covid-19 protokole! Ovo je najbolji aerodrom u doba korone!

UNWTO – krah svetskog turizma zbog korone i zabrana kretanja

Prema UNWTO-u, masovni pad potražnje za međunarodnim putovanjima tokom perioda januar-jun 2020. godine, doveo je do gubitka od 440 miliona međunarodnih dolazaka. Tu je i gubitak od oko 460 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je oko pet puta veći gubitak prihoda od turizma nego tokom 2009., kada je bila svetska ekonomska i finansijska kriza.

„Najnoviji svetski turistički barometar pokazuje duboki uticaj koji ova pandemija ima na turizam, sektor od kojeg milioni ljudi zavise za život. Međutim, sigurna i odgovorna međunarodna putovanja sada su moguća u mnogim delovima sveta i neophodno je da vlade blisko sarađuju sa privatnim sektorom kako bi se globalni turizam ponovo pokrenuo. Koordinisana akcija je ključna“, izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Pad posete turista u Tunisu
PROČITAJTE I…

Turizam u Tunisu beleži loše rezultate – broj turista manji za 73 odsto!

Sve globalne regije teško su pogođene, Evropa druga najteže pogođena!

Uprkos postepenom ponovnom otvaranju mnogih destinacija od druge polovine maja, očekivano poboljšanje broja međunarodnog turizma tokom špice letnje sezone na severnoj hemisferi nije se ostvarilo. Evropa je bila drugi najteži pogodak od svih globalnih regiona, sa padom dolazaka turista od 66% u prvoj polovini 2020. Stradali su i SAD (-55%), Afrika i Bliski Istok (obe -57%). Međutim, Azija i Pacifik, prva regija koja je osetila uticaj COVID-19 na turizam, bile su najteže pogođene, sa padom broja turista od 72% u šestomesečnom periodu.

Unwto otkrio da je Evropa druga najvise pogodjena

Foto: Victor He from Unsplash

Na subregionalnom nivou, najveći pad su pretrpele severoistočna Azija (-83%) i Južni Mediteran (72%). Svi svetski regioni i podregije zabeležili su pad od više od 50% u dolascima u januaru-junu 2020. Kontrakcija međunarodne potražnje ogleda se i u dvocifrenom padu troškova međunarodnog turizma na velikim tržištima. Glavna odlazeća tržišta, poput Sjedinjenih Država i Kine, i dalje miruju, mada su neka tržišta poput Francuske i Nemačke u junu zabeležila određeno poboljšanje.

Gledajući unapred, čini se verovatno da će smanjena potražnja za putovanjima i poverenje potrošača i dalje uticati na rezultate tokom ostatka godine. U maju je UNWTO iznela tri moguća scenarija, ukazujući na pad međunarodnih dolazaka turista od 58% do 78% u 2020. Trenutni trendovi do avgusta ukazuju na pad potražnje blizu 70% (scenario 2), posebno sada kada neke destinacije ponovo uvode ograničenja za putovanja.

Što se tiče scenarija za 2021. godinu, očekivanja su da će sve zavisiti od ukidanja ograničenja putovanja, dostupnosti vakcine ili lečenja po povratku putnika. Bez obzira ipak na sve to, povratak na nivo iz 2019. u pogledu dolazaka turista trajaće između 2 i 4 godine.

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X