– Najsrećniji američki gradovi – Travel Magazine

Najsrećniji američki gradovi

Najsrećniji američki gradovi

Mnogo je faktora koji neki grad čine idealnim mestom za život; od cene nekretnina, tržišta poslova, pijace, škola, noćnog života.

Ali, šta je sa srećom, pita se Travel + Leisure? Sreća stanovnika nekog grada bi trebalo da bude jedan od faktora.

Ako tražite najsrećnije društvo na svetu onda treba da idete u Finsku. Ova je zemlja proglašena za najsrećniju u prošloj godini. Finansijski sajt Wallethub je analizirano preko 180 gradova u SAD i došao do veoma neobičnih rezultata.

Lista najsrećnijih američkih gradova je napravljena prema podacima dostupnim u tri ključne kategorije – zdravstveno stanje stanovništva, prihodi i stopa nezaposlenosti, društvene karakteristike i zaštita životne sredine. U obzir je uzeto preko 30 parametara među kojima su broj registrovanih slučajeva teških oboljenja, stopa prijavljenih slučajeva depresije, dostupnost hrane svim građanima, rast prihoda, vreme provedeno u putovanju od kuće do posla, jačina društvenih veza, broj dana sa idealnim vremenskim prilikama, prosečno slobodno vreme.

Na prvom mestu ove liste našao se grad Plejno (Plano) u Teksasu, u metropolitenskom području Dalasa. Sledi ga Ervajn u Kaliforniji, u metropolitenskom području Los Anđelesa i Medison, glavni grad države Viskonsin.

Gledano pojedinačno prema jednoj od tri ključne kategorije, San Hoze u Kaliforniji je najzdraviji američki grad, Sijetl (Vašington) je grad sa najmanjom stopom nezaposlenosti i sugurnim poslom i zaradom, a najbolje društvene karakteristike ima Frimont u Kaliforniji.

Prema istraživanju Galupa u 2018. godini za najsrećnije države u SAD proglašene su Vermont i Južna Dakota što je neobično imajući u vidu da se najsrećniji gradovi iz ovih država, prema pretodnom istraživanju, ne nalaze u prvih 15.

Veliki američki gradovi nisu dobro prošli u ovim istraživanjima. San Francisko se jedva probio u prvih deset, Ostin (Teksas) je 14, a San Dijego 18. Ostali su mnogo lošije pozicionirani. Vašington je 51, Dalas 68, Atlanta 79, Los Anđeles 82, a Njujork 90.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *