– Najviši i najduži most sa staklenim dnom na svetu – Travel Magazine

Najviši i najduži most sa staklenim dnom na svetu

Najviši i najduži most sa staklenim dnom na svetu

U Kini nas uskoro očekuje još jedna velika atrakcija. U Zhangjiajie-u, živopisnom nacionalnom parku u kineskoj pokrajini Hunan, u julu mesecu će biti otvoren najduži i najviši most sa staklenim dnom na svetu. Most će se protezati između dve litice dužinom od 430 m, širina mosta će biti 6 m, a visina na kojoj će nalaziti ova svojevrsna atrakcija će biti preko 300 m. Poređenja radi, čuveni Skywalk Velikog kanjona Kolorada u SAD je dugačak 21 m, a stoji na visini od 219 m.

Za dizajn ovog nesvakidašnjeg pešačkog mosta zadužen je izraelski arhitekta Haim Dotan. Po njegovim rečima most će služiti i kao pista za modne revije, a biće u stanju da primi i do 800 ljudi istovremeno. Ovde će se, takođe, nalaziti i najviši bandži džamp na svetu.

Zhangjiajie je nacionalni park koji je otvoren za javnost 2009. godine, a poznat je i po tome što je poslužio kao inspiracija za impresivnu planetu Pandora u čuvenom filmu „Avatar“ Džejmsa Kamerona iz 2009. godine. Na jednom od vrhova Tianzi planine nalazi se i skulptura Avatara. Ovo područje je prepoznatljivo po upadljivim peščarima i kvarcnim liticama, koje stvaraju dramatične pejzaže, a ukupno postoji preko 3.000 uskih krških stubova i klisura, sa mnoštvom bazena, potoka i vodopada.

Još novih vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X