– Najzatvorenija muslimanska kraljevina otvara vrata turistima – Travel Magazine

Najzatvorenija muslimanska kraljevina otvara vrata turistima

Najzatvorenija muslimanska kraljevina otvara vrata turistima

Saudijska Arabija je najavila uvođenje novih turističkih viza, kao pokušaj otvaranja ove ultrakonzervativne muslimanske kraljevine za strane posetioce, ali i diverzifikacije ekonomije zemlje koja je bazirana uglavnom na nafti.

Iz najveće države Arabijskog poluostrva ističu da je dolazak većeg broja stranih posetilaca „ključna prekretnica“. Cilj je povećati broj međunarodnih i domaćih poseta na 100 miliona godišnje do 2030. godine, kao i da učešće turizma u bruto domaćem proizvodu zemlje bude 10% (što bi predstavljalo značajno povećanje u odnosu na sadašnjih 3%).

Krajem prošle nedelje predstavljena je jednogodišnja viza sa više ulazaka (multi entry) koja po ulasku omogućava boravak do 90 dana, a najznačajnije je to što ovim Saudijska Arabija prvi put dozvoljava strancima da je posećuju samo u svrhu turizma. Do sada su se vize izdavale isključivo osobama koje su dolazile iz određenih razloga, kao što su muslimanska verska hodočašća, poseta porodici ili posao. Na zvaničnoj internet stranici gde se nalaze informacije o vizama ukazuje se i na ublažavanje strogih kodeksa oblačenja za žene koje posećuju zemlju. Neophodno je da ramena i kolena budu pokrivena, ali se ne zahteva nošenje abaja haljine koja pokriva celo telo.

Saudijska Arabija je prošle godine doživela duboke promene kao deo reformi prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, uključujući otvaranje prvog bioskopa i ukidanje zabrane ženama da voze, koja je, inače, bila jedina na svetu. Međutim, još uvek postoje velike poteškoće u sprovođenju reformi, što je pokazalo i prošlogodišnje ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj od strane saudijskih agenata, kao i izveštaji o mučenju nekoliko pritvorenih aktivistkinja za ženska prava.

Uz uvođenje nove vize, država je posetioce podsetila i na pet mesta koja se nalaze na listi svetske baštine UNESCO-a, mesta gde se može videti savremena umetnost i prirodne lepote, uključujući Crveno more, pustinju i planine. Posetioci iz 49 zemalja mogu aplicirati za turističku vizu putem interneta ili po dolasku na aerodrom, na posebnom šalteru za vize, dok će posetioci iz drugih zemalja morati da apliciraju preko saudijskih konzulata ili ambasada pre putovanja. Naša zemlja se, nažalost, ne nalazi na spisku 49 zemalja čiji državljani će moći da apliciraju za e-vizu, iako su na njemu Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Saznajte više o atrakcijama Saudijske Arabije, ali i o drugoj destinaciji na kojoj se možete diviti ostacima Nabatejskog carstva – Jordanu. Pročitajte kako izgleda halal odmor.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zanima me ponuda za Jordan,i da li se sa Mađarskim pasošem može putovati u Saudijskoj Arabiji?Hvala na odgovoru…uz lep pozdrav🍀

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *