Vesti – Naučnici sumnjaju u brojke koje je objavila IATA: Matematika kod stope zaraženih u avionu je ... – Travel Magazine

Naučnici sumnjaju u brojke koje je objavila IATA: Matematika kod stope zaraženih u avionu je …

Naučnici sumnjaju u brojke koje je objavila IATA: Matematika kod stope zaraženih u avionu je …

Tvrdnja avio-kompanija i proizvođača aviona da je letenje izuzetno bezbedno tokom Covid-19, kako smatra jedan od vodećih naučnika je „loša matematika“. Zapravo, poznati naučnik je bio autor istraživanja koje su IATA, Airbus, Boeing i Embraer koristili da potkrepe svoje tvrdnje. Tokom tog istraživanja otkriveno je tokom pandemije bilo samo 44 identifikovana potencijalna slučaja prenosa na letu, i to od 1,2 milijarde putnika. To nam je početkom meseca otkrio medicinski savetnik IATA-e dr. Dejvid Pauel, na osnovu naučnih studija dr. Dejvida Fridmena, američkog specijaliste za zarazne bolesti.

Brzi test na Covid 19 na Heathrow
PROČITAJTE I…

Brzi testovi na Covid-19 počinju da se koriste na aerodromu Heathrow

Loša matematika iza brojki koje je objavila IATA?

Fridmen je sproveo istraživanje sa doktorkom Enelis Vajlder-Smit iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. IATA je rekla da se njegova analiza studije „poklapa sa malim brojem zaraženih koji su zabeleženi u nedavno objavljenoj recenziji Fridmena i Vajlder-Smitove“. Međutim, Fridmen je rekao kako je IATA-in proračun rizika previše pojednostavljen i potencijalno obmanjujuć.

„Hteli su da na toj konferenciji za štampu predstavim stvari, ali iskreno, usprotivio sam se naslovu koji su izabrali za istu“, rekao je dr. Fridmen za Rojters. „U pitanju je loša matematika. 1,2 milijarde putnika tokom 2020. godine nije dobra brojka, jer je retko ko bio testiran. Kako znate koliko se ljudi zaista zarazilo? Odsustvo dokaza nije dokaz o odsustvu.“

Avio-kompanije i proizvođači aviona tvrde da avioni predstavljaju mnogo manji rizik od širenja virusa od većine ostalih zatvorenih prostora zbog upotrebe efikasne i najbolje moguće filtracije vazduha.

„Nismo tvrdili da je to konačan i apsolutni broj“, rekao je portparol IATA-e.

Vijetnam stavio pod kontrolu virus
PROČITAJTE I…

U startu bili spremni – kako je zemlja od 95 miliona stanovnika uspela da stavi pod kontrolu Covid-19

Ostale vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X