Vesti – Nekoliko turističkih agencija u Srbiji vratiće državnu pomoć i otpustiti radnike? – Travel Magazine

Nekoliko turističkih agencija u Srbiji vratiće državnu pomoć i otpustiti radnike?

Nekoliko turističkih agencija u Srbiji vratiće državnu pomoć i otpustiti radnike?

U Srbiji se još nije zatvorila ni jedna turistička agencija, ali će nekoliko njih vratiti pomoć državi od tri minimalne zarade i otpustiti radnike. Ovo je juče izjavio direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić, piše portal Ekapija.

Seničić je za agenciju Beta rekao da je situacija u poslovanju turističkih agencija „katastrofalna“ jer četiri-pet meseci skoro da nema nikakvih prihoda. To je doprinelo da agencije nemaju novca da plate poreze i doprinose na tri minimalca koje su dobili iz prvog paketa državne pomoći.

Vlada Srbije je pomoć svim zaposlenim radnicima u tri minimalne zarade za april, maj i jun uslovila zabranom otpuštanja više od 10% radnika do kraja oktobra. U suprotnom preduzetnici i firme moraju da vrate novac sa kamatom u roku od pet dana i plate kaznu, ne manju od 100.000 dinara ako su preduzetnici ili i 500.000 ako su firme.

„Neke agencije su izračunale da im je racionalnije da vrate pomoć i otpuste radnike“, rekao je Seničić.

YUTA od Vlade Srbije još nije dobila odgovor na „Apel za pomoć“ u kome su tražili otpis poreza i doprinosa na plate do kraja godine, moratorijum na otplatu kredita i poseban fond za kredite u Fondu za razvoj, odakle bi se brže odobravali krediti za likvidnost jer se sada čeka tri meseca.

„Novi paket pomoći države u iznosu od 60% od minimalne zarade za dva meseca je za turističke agencije samo kap u moru. One danas nemaju ni tri-četiri odsto prometa u odnosu na prosečan, pošto su otvorene samo dve strane destinacije,, Turska i Egipat“, rekao je Seničić.

Lufthansa belezi istorijske gubitke
PROČITAJTE I…

Lufthansa beleži istorijske gubitke! Očekuje se novo smanjenje troškova …

Situacija je katastrofalna u turističkim agencijama

Komercijalni direktor turističke agencije Plana turs Milan Vasić rekao je da je ta agencija ranije usluživala 35.000 turista, a ovog leta je u Egipat poslala 200, a u Tursku 600.

„Bez sektorske podrške ne vidimo svetlo na kraju pandemije. Agencije će morati da prepolove broj zaposlenih pošto i odobravanje kredita za likvidnost ide presporo“, izjavio je Vasić.

Prema rečima direktorke Olimpik travel Branke Karadžić ta agencija od početka pandemije u martu ima samo sedam odsto prihoda u odnosu na isti period 2019. godine.

„Veće interesovanje za domaći turizam ne može ni u snu da nadoknadi nedostatak inostranih gostiju“, rekla je Karadžić.

Dodala je da ih je obradovala jedino činjenica da im je jedna engleska avio-kompanija vratila 15.000 evra na ime nerealizovane rezervacije, kao i nekoliko crnogorskih hotela te da im je to kao da su zaradili 50.000 evra.

„Ako ne bude sektorske pomoći, bojim se da će biti velikih otpuštanja i da ćemo ‘u pepelu’ dočekati proleće.“

Booking.com najavio velika otpustanja
PROČITAJTE I…

Booking.com najavio velika otpuštanja – bez posla ostaje više od 4.000 ljudi?

Izvršni direktor agencije Kompas NS Boris Eremić rekao je da je stanje u turizmu „katastrofalno“. Boris je napomenuo kako turisti čak i letovanje u Turskoj i Egiptu sve češće sami rezervišu preko „bukinga“, a da se agencijama obraćaju kad im treba podrška zbog nekog problema.

„Nalazimo se u 21. veku i ljudi sami traže rezervacije, a na domaćem tržištu mogu da se prodaju samo jeftini izleti na dan-dva koji nisu skuplji od 2.000 dinara“, rekao je Eremić.

Ako država ne pomogne tom sektoru otpušteni radnici će, kako je rekao, opet doći kod države da traže socijalnu pomoć.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Pa to korumpirana vlast i hoće da satre kako bi za sebe unovčila prodaju srpskog turističkog tržišta tajkunskim imuno agencijama. Čudi me da nekom to nije jasno. Čudim se seljacima koji glasaju za sve ovo, a sami bacaju svoje proizvode. Čude me penzioneri koji će gladovali ali glasati za poziciju (?!), lekari, sveštena lica i vojska. Ne čudi me milicija i sudstvo, to je najniži sloj društva, takoreći smeće.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X