– Norveška turistička destinacija ukida vreme – Travel Magazine

Norveška turistička destinacija ukida vreme

Norveška turistička destinacija ukida vreme

Jedno norveško selo bi uskoro moglo da postane prva bezvremenska zona na svetu.

U 21. veku ljudi su opsednuti vremenom. Svoj život i sve svoje aktivnosti organizujemo prema njemu. Veoma je vredno i nikada ga nema dovoljno. Zato se ne kaže uzalud vreme je novac. Opsednuti smo tačnim merenjem vremena i zato imamo vremenske zone i atomske satove sa tačnošću od 10-9 sekundi. Ceo svet živi u jednom standardizovanom vremenskom sistemu, ali jedno malo selo u Norveškoj želi da se oslobodi ovog začaranog kruga.

Pogledajte video: Muzej kulturne istorije, Oslo

Sommarøy je ribarsko selo koje je od najsevernijeg norveškog grada Tromsea udaljeno 36 kilometara. Prostire se na ostrvu Sommarøya, delu susedno ostrva Hillesøya i manjim okolnim ostrvima. Locirano je iznad arktičkog polarnog kruga i smatra se „arktičkim Karibima„, zbog belih peščanih plaža i tirkizne boje mora. Veoma je popularna turistička destinacija. Ovo selo je zanimljivo i zbog toga što sunce od 18. maja do 26. jula ne zalazi, već je u tom periodu stalno dan.

Sommarøy se nalazi iznad Arktičkog kruga

Sa druge strane, noć neprekidno traje od novembra do januara. A kada živite na mestu gde u ponoć sija sunce, a u podne je mrkli mrak, potreba za praćenjem vremena više nije tako jaka. Zato su lokalci pokrenuli inicijativu da potpuno ukinu vreme, a u njihovoj pisanoj izjavi, objavljenoj na CNN-u, stoji, između ostalog: „U periodu kada tokom 69 dana imamo samo dnevnu svetlost, ponašamo se u skladu sa tim, a ne u skladu sa časovnikom. Zato nije neobično da u 02.00h ujutru vidite ljude kako kose travnjake ili farbaju ogradu, decu koja igraju fudbal na igralištu ili tinejdžere koji kreću na bazen„.

Sommarøy je poznat po belim peščanim plažama

Oni su pokrenuli peticiju za zvanično ukidanje vremena i predstavnici opštine su se tim povodom već sastali sa nadležnim ministrom. Ukoliko bi zvanično postao „bezvremenska zona“, u Sommarøy-u više ne bi bilo potrebe za radnim vremenom u prodavnicama, školama, privatnim biznisima. Radnje bi radile neprekidno, a svi ostali bi imali fleksibilno radno vreme. Očekuje se da će ovo dodatno doprineti njegovoj turističkoj atraktivnosti, mada još nije jasno da li bi fleksibilna radna vremena u selu uticala na mogućnost usluživanja turista.

U Norveškoj je nedavno otvoren i prvi evropski podvodni restoran – Under, a obavezno pročitajte i zašto je ova zemlja jednostavno fantastična i kojih 10 najlepših fjordova Norveške se mogu obići na krstarenju.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X