– Nova mlada turistička zvezda Evrope je... – Travel Magazine

Nova mlada turistička zvezda Evrope je…

Nova mlada turistička zvezda Evrope je…

Nikada ne biste pogodili koji grad je proglašen evropskom destinacijom sa najvećim turističkim potencijalom. U stvari, da li ste ikada čuli za Batumi?

Suptropska klima, upečatljivi zeleni planinski pejzaži i prelepo parče obale Crnog mora, samo su neki od razloga zašto sve veći broj turista hrli u gruzijsko letovalište Batumi. Ovaj priobalni rizort u zaleđu Kavkaskih planina, zapravo je drugi po veličini grad države i zbog eksplozivnog razvoja turizma u proteklih pet godina, upravo je proglašen evropskom destinacijom koja najviše obećava, na menifestiaciji World Travel Awards-a (WTA), održanoj u portugalskom gradu Madeiri 08. juna. Među pobednicima su i Sankt Peterburg, koji je proglašen vodećim evropskim turističkim gradom, i Portugal, koji je proglašen vodećom turističkom zemljom Evrope. Profesionalci iz sveta travel industrije, ali i putnici, odlučili su da Batumi zaslužuje prvo mesto, a u konkurenciji za ovu kategoriju su bili još Baku (Azerbejdžan), Deri (Severna Irska), Kutna Hora (Češka), Ljubljana (Slovenija), Matera (Italija), Mostar (Bosna i Hercegovina) i Sofija (Bugarska).

Batumi je poznat po neobičnoj kombinaciji savremenih i tradicionalnih arhitektonskih stilova

Inače, Batumi je poznat po zanimljivoj kombinaciji zapadnoevropske, osmanske i ruske arhitekture, novim luksuznim hotelima i kazinima koji odišu šarmom Montekarla. Puno novca je uloženo u njegovu obnovu 2010. godine, nakon potpunog propadanja tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Sada je poznat kao savremeni rizort sa veoma dobro rekonstruisanim starim gradom. Ovo je idealna destinacija i za ljubitelje prirode. Gradska botanička bašta jedna je od najvećih u svetu i posetioci mogu da provedu ceo dan šetajući se kroz mirisne citrusne aleje. Batumi je odlična polazna tačka za posetu Nacionalnom parku Mtirala, suprotropskoj šumi popularnoj među šetačima, biciklistima i mrkim medvedima.

Batumi se nalazi između Kavkaskih planina i Crnog mora

Grad je poznat i po više kulturnih i muzičkih festivala koji se održavaju tokom cele godine, od kojih je najpoznatiji Black Sea Jazz Festival koji se održava u julu.

Obavezno pročitajte i putopise o prestonici Gruzije, Tbilisiju, ali i o azerbejdžanskom Bakuu i jermenskom Jerevanu.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *