– Nova pravila i nove kazne za turiste u Rimu – Travel Magazine

Nova pravila i nove kazne za turiste u Rimu

Nova pravila i nove kazne za turiste u Rimu

Zakon koji je Rim privremeno uveo kako bi stao na put nekulturnom ponašanju turista, proširen je dodatnim pravilima i merama i usvojen trajno.

Ovaj zakon sankcioniše čitav spektar nepoželjnog ponašanja – od konzumiranja hrane i pića na ulici do kupanja u gradskim fontanama. Turistima je takođe zabranjeno da dodiruju usnama česme sa pijaćom vodom, kao i da svoje kofere spuštaju niz stare gradske stepenice. Zabranjeno je pevanje u gradskom prevozu, kao i šetnja bez majice.

Na udaru novog zakona nisu samo turisti već i preprodavci ulaznica za gradske atrakcije, kao i oni koji se oblače kao centurioni i naplaćuju novac za fotografisanje, ali i lokalci koji šire veš na štrikovima između zgrada.

Prodaja alkohola zabranjena je u periodu od 22.00h do 07.00h, a barovi i klubovi ne smeju da gostima služe alkoholna pića posle 01.00h.

Još uvek nije jasno da li će u početku policija prvo opominjati turiste ili će odmah pisati kazne, koje mogu biti novčane, ali i u vidu zabrane ulaska u grad do 60 dana.

Virginia Raggi, gradonačelnica Rima, izjavila je za britanski Telegraph: “ Rim je uvek širom raširenih ruku dočekivao posetioce, što se nikada neće promeniti, ali to ne podrazumeva i tolerisanje lošeg ponašanja i huliganstva.“ Ona je saopštila i da će pisati stranim ambasadama i da će ih zamoliti da svoje građane koji planiraju posetu Rimu upoznaju sa novim pravilima. „Stara pravila su unapređena i dopunjena kako bi se prilagodila potrebama modernog društva„, dodao je predstavnik Gradskog saveta.

Obavezno pročitajte i vodiče za rimske muzeje i navažnije besplatne gradske atrakcije, a proverite i svoje znanje o prestonici Italije.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *