Vesti – Nova pravila na Amalfi obali – Travel Magazine

Nova pravila na Amalfi obali

Nova pravila na Amalfi obali

Čuvena turistička ruta “Amalfitana”, na italijanskoj Amalfi obali, ponovo će ove godine biti zatvorena za saobraćaj na duži period. Na ovaj način lokalne vlasti žele da kontrolišu i regulišu saobraćaj na izuzetno frekventnom putu.

Popularna trasa duž Amalfi obale

Put duž Amalfi obale je jedan od najpoznatijih turističkih puteva u južnoj Italiji. Njegovo puno ime je: Strada Statale 163 Amalfitana. Vijugavi priobalni put sa strmim padinama proteže se dužinom od 50 km u zalivu Salerno. Put povezuje istoimeni grad sa popularnim odmaralištima na obali Amalfi. Tokom vožnje nižu se gradići Vjetri sul Mare, Majori, Minori, Atrani, Amalfi, Prajano i Pozitano, i tako sve do Sorenta.

Putovanje kolima Italija
PROČITAJTE I…

Zanimljive rute za putovanje kolima kroz Italiju

Kada je dozvoljeno voziti?

Što se pravila o vožnji tiče, tj. ko i kada sme da vozi na prometnoj trasi, primenjen je sistem registarskih tablica. Na ovaj način italijanska regija Kampanija želi da kontroliše često veliki obim saobraćaja.

Saobraćaj je već bio ograničen od 24. aprila do 2. maja zbog regionalnih praznika. Međutim, prve zabrane su već bile na snazi tokom uskršnjih praznika.

Oni koji se ne pridržavaju, biće kažnjeni

Tokom leta očekuje se da će biti problema kako za meštane tako i za turiste. Pravila će važiti svim vikendima, od sredine juna do kraja septembra i svim danima u avgustu.

Automobili čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem neće moći da voze Amalfi obalom neparnim danima (na primer, 1. ili 3. avgusta). Shodno tome, automobili sa registarskim tablicama koje se završavaju parnim brojevima ne smeju da voze parnim danima.

Pomenuta pravila će tokom dana važiti od 10h do 18h u navedenom periodu. Ono što najviše zanima turiste, pravila će se odnositi i na automobile sa stranim registarskim oznakama, iznajmljene automobile, turističke autobuse kao i na sve one koji imaju rezervisan smeštaj duž Amalfi obale. Od zabrane su izuzeti taksisti i autobusi javnog prevoza, kao i motocikli, vespe i drugi dvotočkaši. Svako ko prekrši nova pravila može da očekuje novčanu kaznu.

Karavani i kamperi su dozvoljeni samo noću

Zbog pomenutih graničenja, stručnjaci savetuju korišćenje redovnih autobuskih linija na ovoj ruti. Ili, na primer, da se čamcem prevezete od mesta Vjetri sul Mare do Amalfija i odatle, takođe čamcem, nastavite do Pozitana.

Vozila duža od 10,36 metara, kamperi i vozila sa prikolicom ne smeju voziti Amalfi obalom tokom cele godine, svakog dana od 6.30h ujutru do ponoći. Vozila duža od 6 metara i šira od 2,1 metar smeju da koriste popularni put samo u određeno vreme i zabranjena su u špicu.

Dramatična epota obale Amalfi ovekovečena je još u rimskim mitovima
PROČITAJTE I…

Najlepši gradići obale Amalfi

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
225Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *