– Novi muzej italijanskih Jevreja i holokausta u Ferari – Travel Magazine

Novi muzej italijanskih Jevreja i holokausta u Ferari

Novi muzej italijanskih Jevreja i holokausta u Ferari

Daleke 1912. godine u Ferari je otvoren novi zatvor u dvospratnoj zgradi od fasadne cigle.

Nakon 80 godina rada, zatvor je 1992. zatvoren i od tada je zgrada bila napuštena i prazna sve do decembra 2017. kada je u njoj otvoren muzej.

Tokom Drugog svetskog rata i perioda italijanske fašističke vlasti u ovom zatvoru bili su zatvarani italijanski Jevreji kojima je ovaj novi muzej sada posvećen.

Muzej italijanskih Jevreja i holokausta (MEIS) otvoren je na prvi dan Hanuke, ali njegovo ustanovljavanje još uvek traje. Planirano je da muzejske postavke budu kompletne do 2020. godine, kada će biti izgrađena još jedna zgrada u kojoj će biti smešten Jevrejski kulturni centar. Ova zgrada će tako umesto mesta zatvaranja postati centar otvaranja i spajanja.

Na arhitektonskom konkursu za pretvaranje zatvora u muzej pobedio je projekat koji predviđa izgradnju pet paviljona koji će predstavljati pet knjiga Tore. Sve ove zgrade će činiti moderan kulturni kompleks u kome će pored muzeja i kulturnog centra biti smeštene i biblioteka, auditorijum, muzejska prodavnica, arhiv, učionice, bašta i restorani.

Foto: Bašta sećanja / meisweb.it

Trenutna postavka se prostiren na 3.000 kvadratnih metara, na dva sprata i nosi naziv „Jevreji, italijanska priča: Prvih hiljadu godina“. Osim projekcija filmova na izložbi su i brojni predmeti sakupljani širom sveta poput antičkih novčića i srednjevekovnih rukopisa, a izložena je i prva tora u Italiji koja potiče iz 1250. godine i jedna je od najstarijih na svetu. Otkrivena je pre nekoliko godina u sinagogi u gradu Biella u Pijemontu. Odlično je očuvana i može da se koristi u službi.

Ferara je izabrana za mesto ovog Jevrejskog muzeja zbog njenog velikog značaja za Jevreje još od perioda Rimskog carstva. Zlatno doba za jevrejsku zajednicu u Fereri bilo je u XV i XVI veku kada je grof koji je vladao ovih gradom otvorio njegova vrata za Jevreje izbegle iz Španije, Portugala, Nemačke i Papske države nudeći im utočište i zaštitu od progona. U grad se tada doselilo dosta Jevreja koji su radili kao trgovci, doktori, graditelji i izdavači. Zajednica od preko 2.000 Jevreja naseljavala je sam centar grada oko ulica Mazzini, Vignatagliata i Vittoria, koji je i danas poznat kao Jevrejska četvrt.

Museo Nazionale dell’Ebraismo Italiano e della Shoah – MEIS, je zvaničan naziv muzeja u kome se koristi hebrejska reč „shoah“ koja označava holokaust.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *